Bevrijdingsvuurestafette Wageningen – Landgraaf over 167 km

Foto: Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Op vrijdag 5 mei viert Nederland 72 jaar vrijheid. Door mee te doen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette dit jaar dragen de gemeente Landgraaf en atletiekvereniging STB een heel bijzonder steentje bij aan de herdenking van de oorlogsslachtoffers en benadrukken zij het belang van vrijheid.

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Woensdag 4 mei vertrekt rond middernacht een grote groep hardlopers van de Landgraafse atletiekvereniging STB vanaf het 5 Mei plein in Wageningen met het bevrijdingsvuur.
Startlocatie is Hotel ‘De Wereld’, waar op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland bezegeld werd.

Ongeveer 5000 lopers uit ongeveer 200 gemeentes beginnen in de nacht van 4 op 5 mei op deze historische plek aan een estafette. Daarmee brengen zij het vuur naar hun eigen gemeente, en verspreiden op die wijze het bevrijdingsvuur over heel Nederland.

De lopers van STB brengen het vuur naar Landgraaf over een parcours van ongeveer 167 km. Zij worden op vrijdag 5 mei rond 18.30 uur terug verwacht op het Sweelinckplein. Burgemeester Raymond Vlecken neemt hier de fakkel in ontvangst en zal het bevrijdingsvuur ontsteken.

Programma

Onder het motto ‘Vrijheid geef je door’ vieren we in Landgraaf op 5 mei vanaf 16.30 tot 20.30 uur in het Burgerhoes met een gevarieerd programma onze vrijheid. Iedereen is van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

  • 16.30-17.00 uur: inloop met koffie/thee en iets lekkers;
  • 17.00-18.00 uur: lezing over Normandië door de heer Hub Schetters;
  • 18.00-18.30 uur: onder het genot van een drankje wachten op de hardlopers;
  • 18.30-19.00 uur: feestelijke ontvangst lopers, start ceremonie, ontsteken bevrijdingsvuur;
  • 19.00-20.30 uur: feestelijk samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Fanfare Eendracht uit Nieuwenhagen luistert de ceremonie muzikaal op. Gedurende het hele programma kunt u in en om het Burgerhoes terecht bij onze tentoonstelling.