Voorbereidingen spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf gaan van start

Foto: CCO License

ProRail verdubbelt in 2021 en 2022 in opdracht van de provincie Limburg de spoorlijn Heerlen-Landgraaf. De spoorverdubbeling maakt een tweede grensoverschrijdende reizigerstrein per uur naar Duitsland mogelijk.
Er worden bodemonderzoeken gedaan, proefsleuven gegraven en groen verwijderd om ruimte te maken.

Aanpassing van bestaande en bouw van nieuwe viaducten

Aannemer Swietelsky zal niet alleen het spoor verdubbelen, maar past ook de bestaande spoorviaducten aan de Euregioweg, Melchersstraat en Spoorstraat in Landgraaf aan. Ook realiseert de aannemer een nieuw viaduct aan de Spoordamstraat in Heerlen.
De overweg aan de Glasmij-Weg verdwijnt, evenals station De Kissel. De gemeente Heerlen sluit de Glas mij-Weg via het nieuwe viaduct aan de Spoordamstraat aan op de Mijnspoorweg. Ten slotte past Swietelsky de opstelterreinen voor treinen, de ’emplacementen’, en de perrons van de stations Heerlen en Landgraaf aan.

Bomenkap

Vanaf half augustus begint Van der Linden Groen in Heerlen met het kappen van bomen langs het spoor. Het streven is om zoveel mogelijk bomen te laten staan. Er wordt samengewerkt met een ecoloog die controleert of er geen nesten in de bomen zitten. Als dat wel het geval is, blijven de bomen staan tot de nesten verlaten zijn. De bomen die gekapt moeten worden, worden op andere plekken gecompenseerd.
Begin september wordt er in het Glasmijpark een werkterrein ingericht. Hier wordt later ook een uitkijkpunt ingericht voor wie het werk vanaf een veilige locatie wil volgen.

Planning werkzaamheden

De planning voorziet in werkzaamheden die zoveel mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur worden uitgevoerd.
Een deel van de werkzaamheden voert de aannemer uit tijdens buitendienststellingen, periodes waarin er geen treinen rijden. Die periodes zijn al gepland: de weekenden van 24 tot 27 september 2021, 5 tot 8 oktober 2021 en 28 tot 31 januari 2022.
Daarna voert Swietelsky het grootste deel van het werk uit in een negenweekse spoorsluiting van 5 maart tot en met 7 mei 2022.