Slecht ijs op ‘ijsbaantje’ bij Megaland

Foto: Landgraaf.nieuws.nl

De bedoeling was ongetwijfeld goed, om op de parkeerplaats aan de Hofstraat bij de ingang van het Megaland-terrein een schaatsbaan aan te leggen. Maar de kwaliteit van de gerealiseerde ijsvloer was vanmiddag ronduit bedroevend.

Slecht ijs

Niet bekend is of het zonnetje de ijslaag al danig had aangetast of dat andere oorzaken debet waren aan de slechte ijskwaliteit, feit was dat het asfalt op diverse plaatsen al door het ijs aan het oppervlak kwam. Schaatsen hierop is een ware kunst en zeker niet zonder gevaar. Slechts een enkele kunstschaatser trachtte in de namiddag zich op het ijs van deze niet al te ruim uitgevallen schaatsbaan te begeven.

Strijthagen

In vogelvlucht een paar honderd meter verderop, kon een eenzame waaghals in alle rust behoorlijk grotere rondjes draaien op de vijvers van Landgoed Strijthagen. De kwaliteit van de ijsvloer op zich was hier een stuk beter dan de opgespoten laag op het parkeerterrein, maar of de ijslaag ook al dik en draagkrachtig genoeg is voor meerdere schaatsers tegelijkertijd is maar zeer de vraag. Voor de eenzame schaatser was het prima. ‘Het houdt het goed’ liet hij bij iedere doorkomst weten.

Het wordt mensen echter ten zeerste afgeraden om het ijs te betreden, al dan niet met schaatsen ondergebonden. Het ijs is op vele plaatsen nog onbetrouwbaar, mede door de stroming die het water in sommige delen van de vijvers voortdurend in beweging houdt.