Lezing ’50 jaar Pinkpop’ door Jan Smeets in bibliotheek Landgraaf

Foto: Landgraaf.nieuws.nl

Pinkpopbaas Jan Smeets verzorgt op dinsdag 23 april een presentatie over het wel en wee van 50 jaar Pinkpop in de bibliotheek in Landgraaf.
Het fenomeen Pinkpop, ooit ontstaan vanuit jeugdige vernieuwingsdrang, bestaat dit jaar 50 jaar.
Jan Smeets is vanaf dag één tot op de dag van vandaag onlosmakelijk met dit oudste en enige ononderbroken jaarlijkse openlucht-popfestival van Nederland verbonden.

Eerste editie op 18 mei 1970 in Geleen

De eerste editie van het festival vond plaats op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Deze eerste editie werd georganiseerd met een budget van bijna 10.000 gulden, ongeveer 4.500 euro.
Een entreebewijs kostte in dat eerste jaar 2,50 gulden, net iets meer dan 1 eurootje dus! Het programma bestond voornamelijk uit nationale popgroepen, met Golden Earring als headliner, de band die ook dit jaar tijdens het 50-jarig jubileum weer van de partij zal zijn. Het programma in 1970 wist meteen al zo’n tienduizend bezoekers naar Geleen te trekken.

Landgraaf

Vanaf 1987 moest het festival noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie vanwege verbouwingswerkzaamheden aan het Burgemeester Damen Sportpark. Het festival vond toen eenmalig in Baarlo plaats.
Het jaar daarop, in 1988, verplaatste het evenement zich naar de voormalige draf- en renbaan in de gemeente Landgraaf. Dat terrein werd later omgedoopt tot Megaland waar het ook de komende jaren nog gehouden zal worden.
In Landgraaf groeide Pinkpop, dat als een eendagsfestival was begonnen, uit tot een driedaags popevenement van internationale allure.

Inmiddels bestegen tijdens de 48 edities 831 verschillende artiesten de podia en bezochten in totaal ruim 2,5 miljoen bezoekers het festival.

Jan Smeets

De geschiedenis van Pinkpop is onlosmakelijk verbonden met Jan Smeets. ‘Mister Pinkpop’ organiseert met een grenzeloze passie al bijna 50 jaar dit oudste nog bestaande popfestival ter wereld. In 1945 kwam hij als zoon van een mijnwerker in Einighausen ter wereld.
Als er iemand gepokt en gemazeld is door en met het Pinkpopvirus dan is het Jan Smeets; kom dus luisteren naar deze interessante lezing in de bibliotheek.

Informatie lezing ’50 jaar Pinkpop’

  • Waar: Bibliotheek Landgraaf, vestiging Burgerhoes;
  • Adres: Raadhuisplein 1;
  • Datum: Dinsdag 23 april;
  • Tijd: 19.00 uur tot 21.00 uur;
  • Toegang: Gratis;
  • Aanmelden: telefonisch: 045-5695660 of via www.bibliotheeklandgraaf.nl