Lezing bibliotheek Landgraaf ‘Noord-Korea: de verbeelde werkelijkheid’

Mansudae Grand monument
Mansudae Grand monument
Foto: Marc Roth

Dinsdag 7 mei neemt drs. Marc Roth je in een lezing in de bibliotheek in Landgraaf mee naar het meest gesloten land ter wereld.
Marc organiseert reizen naar Noord-Korea, waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bezoeken kunt.

‘Socialistische sprookjesstad’

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: “Wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?”

Lezing

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in ‘s werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’.

De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.

Informatie

  • Wanneer: dinsdag 7 mei 2019;
  • Waar: bibliotheek Landgraaf, vestiging Burgerhoes;
  • Aanvang: 19.30 uur;
  • Toegang: €2,- voor leden van de bibliotheek, niet-leden €3,-;
  • Aanmelden: www.bibliotheeklandgraaf.nl of 045-5695660.