Ring vrij voor Buitenring Parkstad Limburg

Foto: Landgraaf.nieuws.nl

De werkzaamheden voor de aansluiting van Buitenring Parkstad Limburg op de snelweg A76 bij Nuth gaan direct beginnen. De Provincie mag onmiddellijk het land op van een onteigende grondeigenaar. Dit blijkt uit een vonnis dat vandaag is uitgesproken door de kortgedingrechter in Maastricht.

Betere bereikbaarheid

Gedeputeerde Staten zijn blij met de uitspraak. “Hoe eerder de Buitenring volledig in gebruik genomen kan worden hoe eerder Limburg, en in het bijzonder de regio, profiteert. De Buitenring betekent minder (vracht)verkeer in de woonwijken, een betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen en toeristische attracties en een betere aansluiting op Aken. Ook de verwachtte economische ontwikkeling kan sneller op gang komen.”

Onteigening

De Provincie heeft duizend percelen verworven voor de aanleg van de 26 kilometer lange ringweg bij Heerlen. In slechts één geval moest tot onteigening worden overgegaan. Maar de onteigende grondeigenaar is het er niet mee eens en ontzegde toegang tot zijn perceel. Daarnaast wraakte hij tot drie keer toe een rechter, waardoor de Provincie niet met het werk kon beginnen. De rechters zouden in zijn ogen vooringenomen zijn.

Om de verdere voortgang bij de aanleg van de 26 kilometer lange ringweg niet te vertragen spande de Provincie een kort geding aan tegen de grondeigenaar. Ten behoeve van de aansluiting van de ringweg op de A76 moet namelijk nog voor de invallende herfst een gasleiding door de Gasunie worden verplaatst. Tijdens het stookseizoen kan dat niet plaatsvinden. Anders zou de gasleiding pas volgend voorjaar verplaatst kunnen worden. De rechter erkent het spoedeisend belang en stelt de Provincie in het gelijk.

Medio 2019 volledig open

De beschikbaarheid van de gronden maakt het mogelijk om de volledige Buitenring Parkstad Limburg medio 2019 te openen. Dat is anderhalf tot twee jaar eerder dan oorspronkelijk was gepland.

De start van de benodigde werkzaamheden worden vandaag, vrijdag 11 augustus, ter handgenomen. Dat betekent: voorbereidende werkzaamheden en archeologisch vooronderzoek.

Klik hier voor meer informatie over de Buitenring Parkstad Limburg.