Waarnemingen en waarnemers Groot Vliegend Hert gevraagd

Mannetje Groot Vliegend Hert
Foto: Archief IVN G. Cup.

Weldra begint het ook weer te kriebelen bij het Groot Vliegend Hert (GVH). In het nieuwe seizoen zullen de eerste exemplaren van deze grootste Hertenkever tevoorschijn komen (vliegperiode: eind mei tot half augustus) om zich weer voort te planten.
Met een beetje geluk kun je het dier in de late namiddag of bij het vallen van de avond zien.
Deze zeldzame en beschermde kever houdt wel van warme/zwoele en droge dagen, dus het is waarschijnlijk nog even afwachten.

Inventarisatie

In 2018 is de IVN afdeling Ubach o/ Worms gestart met een intensivering van de inventarisatie in hun werkgebied met behulp van waarnemers. Deze waarnemers zijn de bewoners zelf van het leefgebied van het GVH. De meldingen in 2018 hebben geresulteerd in 67 GVH-dieren gedaan door 16 waarn(e)em(st)ers. Ruim 80% van de waarnemingen betrof levende dieren. Let wel: ook dode gevonden GVH kevers zijn waarnemingen!

De dieren werden waargenomen in het gebied Maastrichterweg, Europaweg-Zuid, Groenstraat-Oost, Rimburgerweg maar ook in de Groenstraat-West zijn een paar vliegende exemplaren gezien.
Op de website van de IVN-afdeling Ubach o/ Worms vindt u meer informatie over het GVH in het algemeen maar ook over de resultaten van 2018.

Broedstoven

In 2018 heeft onze IVN-afdeling en ook de Gemeente Landgraaf onderhoud gepleegd aan diverse bestaande broedstoven, de plekken waar de vrouwtjes GVH diep in de grond op rottend eikenhout hun eitjes afzetten.
Verder is er begin april 2019 een duurzame nieuwe grote broedstoof aangelegd aan de bosrand in Rimburg, in de buurt van de Lindegracht.

Het is te hopen dat de grote droogte in 2018 niet te veel schade aangericht heeft, want het GVH is zeker ook als larve in de grond een gevoelig dier. Zeker gedurende de 4 tot 8 lange jaren in de grond voordat het weer volwassen boven de grond verschijnt.

Neem waar!

De IVN afdeling Ubach o/ Worms roept daarom alle bewoners in het leefgebied en daarbuiten op, samen zoveel mogelijk waarnemingen te doen. Belangrijk is om dat op een foto vast te leggen, dat kan tegenwoordig makkelijk met het mobieltje. U kunt ook contact opnemen met coördinator/waarnemer Leo Offermans IVN afdeling Ubach o/ Worms, via 06-31797976.
U kunt het dier ook even in een doosje/potje doen met de deksel lichtjes erop. Wij komen dan zo snel mogelijk langs om ook grootte en gewicht te bepalen waarna het diertje op de vindplaats wordt teruggezet.

Laten we het aantal waarnemers van 2018 (16) in 2019 uitbreiden. Met uw hulp kan dat!! Vertel het verder aan buren, familie, vrienden en kennissen.

Reacties