Grensregio’s profiteren sterk van grenzeloos Europa

Foto: Connect Limburg

Amsterdam en Utrecht zijn nog steeds de meest aantrekkelijke steden van Nederland en de steden in de grensregio’s staan zoals altijd onderin de ranglijst. Als er geen grenzen zouden zijn, wordt dat anders en zouden Eindhoven, Maastricht en Heerlen tot de tien meest aantrekkelijke steden van het land behoren. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die vandaag wordt gepresenteerd.

Aantrekkelijk

In die nieuwe Atlas worden de bevolkingstrends voor Nederlandse gemeenten over een periode van vijftig jaar gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de meest aantrekkelijke steden van nu in de jaren zeventig juist de meeste bevolking verloren. Utrecht en Amsterdam behoorden toen tot de vijf steden met de meeste bevolkingskrimp en zijn nu de twee meest aantrekkelijke steden van het land.

Grensregio

Het afgelopen decennium gaat de groei van de aantrekkelijke steden in de Randstad vooral ten koste van gemeenten in de grensregio’s. De vijf steden die het laatste decennium krompen – Roosendaal, Hengelo, Emmen, Sittard-Geleen en Heerlen – liggen zonder uitzondering in die grensregio’s. Dat komt vooral door grensbarrières op de arbeidsmarkt waardoor maximaal 1,2% van de werkzame beroepsbevolking in het buitenland werkt.

Als die grensbarrières volledig geslecht worden, zouden met name de steden in Limburg profiteren en tot de meest aantrekkelijke steden van het land behoren.
Dat geldt in mindere mate ook voor de Brabantse, Gelderse en Twentse steden.
De grenssteden in het noorden van Nederland, zoals Emmen, zouden hier echter veel minder baat bij hebben omdat er daar over de grens weinig werk is.