Medtronic Nederland 50 jaar op Limburgse bodem

Foto: Medtronic

Medisch technologiebedrijf Medtronic Nederland viert haar vijftigjarig jubileum. Op donderdag 6 juni 1969 opende Medtronic-oprichter Earl Bakken de deuren van zijn eerste productielocatie buiten Amerika, in Limburg.
Het Amerikaanse bedrijf dat onder andere pacemakers, insulinepompen, chirurgische instrumenten en neurostimulatoren produceert, stond stil bij deze mijlpaal met vertegenwoordigers van landelijke overheid, de provincie, gemeenten, en voormalig bestuurders van Medtronic.
In de hal van het kantoorpand aan de Earl Bakkenstraat in Heerlen werd een bronzen beeld onthuld van Earl Bakken die in oktober 2018 op 94-jarige leeftijd overleed.

Commissaris van de Koning Theo Bovens benoemde hoe vijftig jaar geleden de pacemaker het gezonde ritme in de regio bracht nadat de mijnen waren gesloten. “Toen Armstrong in 1969 de eerste stap op de maan zette, zette Earl Bakken voet in Limburg. Daarmee kreeg Limburg, als ‘het balkon van Europa’, een nieuw hart,” sprak de gouverneur.
Ambassadeur van de Verenigde Staten Pete Hoekstra zei tijdens de ceremonie dat Medtronic de exporteur was van de missie waarmee Earl Bakken het bedrijf had grootgemaakt; pijn verlichten, gezondheid herstellen en levens verlengen.

‘Vriendelijke mensen en een mooi landschap’

Earl Bakken koos vijftig jaar geleden Kerkrade als eerste vestigingsplaats in Europa en als uitvalsbasis voor de activiteiten van Medtronic. Voor veel oud-mijnwerkers bood Medtronic een nieuwe toekomst. Voor Earl Bakken bood Nederland, en in het bijzonder Limburg, wat hij nodig had om de wereld kennis te laten maken met medische technologie: een centrale ligging, vriendelijke
mensen en het mooie landschap.
Tinie Haagsma was de eerste werknemer die Earl Bakken eind jaren zestig aannam in Nederland. “Niemand wist nog wat een pacemaker was, laat staan dat iemand wist wat Medtronic was. Earl Bakken wilde de wereld laten kennismaken met iets dat nog niet bestond; de implanteerbare medische technologie. Het was een heel spannende en ook heel geweldige tijd. Vanuit de eerste uitvinding die Earl Bakken deed met de draagbare pacemaker, is de hele industrie van de medische technologie ontstaan die we nu kennen.”

15.000 ziekenhuizen bevoorraad vanuit Heerlen

Tinie Haagsma onthulde tijdens de officiële viering van het vijftigjarig jubileum een bronzen beeld van oprichter Earl Bakken. Dat deed zij samen met Rob ten Hoedt, Executive President & Vice President van Medtronic Europa, Midden Oosten en Afrika.
Inmiddels biedt Medtronic Nederland werkgelegenheid aan zo’n 3000 mensen, verspreid over vijf vestigingen, waaronder het European Operations Center (internationaal distributie- en servicecentrum) en Service & Repair Center of Excellence in Heerlen, het Bakken Research Center in Maastricht, Cardiac Surgery Operations (productiefaciliteit) in Kerkrade, en het Nederlandse verkoopkantoor in Eindhoven.
Vanuit het distributiecentrum in Heerlen worden dagelijks zo’n 15.000 ziekenhuizen wereldwijd bevoorraad.

Foto boven artikel

Tijdens de ceremonie waren er toespraken van (v.l.n.r.):

  • Michiel Boots, Chief Economist bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
  • Pete Hoekstra, US Ambassadeur voor Nederland.
  • Rob ten Hoedt, Executive Vice President & President Medtronic EMEA.
  • Tinie Haagsma, de allereerste Nederlandse werknemer die Earl Bakken aannam.
  • Theo Bovens, Commissaris van de Koning Provincie Limburg.
  • Sikko Zoer, Vice President Customer Care & Supply Chain Medtronic EMEA.