Komende nacht zijn veel ‘vallende sterren’ zichtbaar

Foto: National Park Service

De komende nacht zullen er veel ‘vallende sterren’ te zien zijn, dankzij de meteorenzwerm ‘Perseïden’ die op dinsdag 13 augustus 2019 zijn maximum bereikt. Voorop gesteld dat er niet al te veel bewolking roet in het eten gaat gooien.
Deze ‘vallende sterren’ zijn het beste te zien vanaf een donkere plek, bijvoorbeeld vanuit een gemakkelijke stoel in een verlichtingsloze achtertuin, indien voorhanden.
Er zullen in die nacht dan naar schatting ongeveer 45-60 meteoren per uur van de Perseïden-zwerm te zien zijn. Samen met meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren zijn dan zo’n 60-75 ‘vallende sterren’ per uur waar te nemen.

Maan spelbreker

Op de dagen na dit maximum kunnen er ook veel ‘vallende sterren’ worden waargenomen.
Ook dit jaar is de maan spelbreker bij de waarnemingen, rond 13 augustus is de maan voor ongeveer 95% verlicht. Zwakke meteoren zullen daardoor niet zichtbaar zijn.

Dinsdagnacht gaat het rond 5.45 uur schemeren, de zon komt op om 6.21 uur.
Omdat de maan om 3.49 uur ondergaat ligt het beste moment om Perseïden vannacht waar te nemen rond 4.00 uur. De radiant staat op dat moment zo’n 61° boven de oostnoordoostelijke horizon.

Blote oog

Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig om de meteoren te kunnen zien. Het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel. Het beste dus in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving met veel lichtvervuiling zal het aantal zichtbare meteoren een stuk lager zijn.

Vallende sterrenperseïden

De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle. Zodra deze de atmosfeer van de aarde binnenkomen, verbranden ze op een hoogte van tussen de 80 en 120 kilometer en lichten daarbij fel op, waardoor het lijkt alsof er sterren bewegen of vallen.
Dat gaat overigens in een behoorlijk rap tempo. De ‘vallende sterren’ bewegen met een snelheid van circa 59 km/s, dat is ongeveer 213.840 km/uur.