Afval: wat kan ik gratis kwijt, en wat niet?

Foto: Rd4

Per 1 januari zijn de tarieven voor het inleveren van grofvuil op de Rd4-milieuparken veranderd. Bij de gemeente Landgraaf en Rd4 komen hierover veel vragen binnen, en ook de opmerkingen dat het scheiden van afval duurder geworden is.
Daarom zet de gemeente een aantal ins en outs voor u op een rij. In het bij dit artikel behorende overzicht ziet u welk afval u gratis kunt inleveren.

Landelijke doelstelling

Het tarief voor grofvuil moet bijdragen aan een betere afvalscheiding. Door meer afval te scheiden worden grondstoffen behouden en wordt minder afval verbrand. Doelstelling van het afvalbeleid is en blijft het principe “de vervuiler betaalt”. Het beter scheiden van afval moet ons een stapje dichterbij de landelijke doelstelling brengen: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar en minimaal 75% van het huishoudelijk afval moet gescheiden worden ingeleverd.

Tarieven

Als gevolg van de stijgende verwerkingskosten van grofvuil en bouwafval (vooral houtafval) zijn voor het eerst sinds jaren de tarieven op het milieupark aangepast.
Voor grofvuil wordt een tarief berekend van € 6,25 per ¼ m³ (€ 25,- per m³). Piepschuim en gips kunt u sinds januari wel onbeperkt gratis inleveren.

Scheiden grof vuil vaak wel gratis

Vaak kunt u grofvuil scheiden en de losse afvalstromen gratis inleveren. Als u bijvoorbeeld een oude versleten slaapkamerkast (bestaande uit spaanplaat, spiegels en scharnieren) wil aanbieden kunt u deze compleet inleveren als grofvuil en betaalt u, afhankelijk van het volume, een tarief. Wanneer u de kast echter (thuis) uit elkaar haalt kunt u de spaanplaat in de houtcontainer doen, de spiegels bij het glasafval en de scharnieren bij metaal. Zo kunt u de kast helemaal gratis inleveren (hout 2x per jaar gratis).

Op bijgaande afbeelding ziet u dat het overgrote deel van de afvalstromen gratis is. Deze informatie vindt u uitgebreid terug op uw afvalwijzer 2017. Desalniettemin: de vervuiler betaalt, maar dat hoeft lang niet altijd duur te zijn!