College verzoekt minister geen herindelingsvoorstel naar Kamer te sturen

Foto: Gemeente Landgraaf

Het college van B&W van Landgraaf heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties per brief gevraagd niet met een herindelingsvoorstel Landgraaf-Heerlen naar de Tweede Kamer te stappen.
In april wilde de minister een soortgelijk verzoek niet inhoudelijk behandelen. Hij wilde eerst de discussie en besluitvorming in de Limburgse politiek afwachten.

Onduidelijkheden

In die brief aan de minister constateert het college dat er weliswaar een positief herindelingsadvies van Provinciale Staten ligt, maar tevens dat daar nog heel veel onduidelijkheden aan kleven.
Zo is volstrekt onduidelijk of ook Brunssum nog een rol zou moeten spelen. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten drong er bij de Tweede Kamer in een amendement op aan Brunssum bij een herindelingsdiscussie te betrekken. Gedeputeerde Staten daarentegen stellen dat Brunssum géén rol dient te spelen. Tegen de achtergrond van zo’n onduidelijke advisering zou de minister niet met een herindelingsvoorstel naar het parlement mogen stappen, vindt het Landgraafs college.