Wethouder Janssen: ‘Annexatie Landgraaf door Heerlen’

Foto: Gemeente Landgraaf

De ministerraad besloot vandaag om het fusievoorstel Heerlen-Landgraaf naar de Raad van State te sturen.
In een reactie laat wethouder Freed Janssen (portefeuille Toekomst van Landgraaf), namens het college van burgemeester en wethouders, weten diep teleurgesteld te zijn over het besluit van de ministerraad. Landgraaf wordt volgens zijn woorden geannexeerd door Heerlen.

Ongeloof en teleurstelling

“Het college is diep teleurgesteld over het besluit van de ministerraad. Nadat minister Plasterk eerst uitermate kritische vragen had over de handelwijze van de provincie, moeten we constateren dat hij in zijn nadagen, ondanks dat de vragen door gedeputeerde Koopmans níet zijn beantwoord, alsnog besloten heeft het herindelingsvoorstel in de ministerraad te brengen. En dat terwijl de provincie de beantwoording van zijn vragen aanvankelijk niet eens openbaar heeft willen maken, terwijl het wel over óns gaat. Er wordt wel óver ons gesproken, maar niet met ons. Sterker nog, Landgraaf is niet eens gevraagd om haar mening te geven naar aanleiding van de antwoorden van GS. Er heeft in geen enkel stadium wederhoor met dit College plaatsgevonden, ondanks herhaalde verzoeken daartoe.
Daarnaast had de minister GS nooit om een extra toelichting op het herindelingsadvies mogen vragen. Daarvoor is PS in de wet expliciet aangewezen als bevoegd orgaan. De rol van GS was al beëindigd. Kortom: de minister heeft GS een “illegaal” argumentatierondje laten lopen buiten het Limburgs Parlement om. Ook dit zal bij de nieuwe minister onder de aandacht worden gebracht.”

Annexatie van Landgraaf

“Het wordt volstrekt helder wat er dreigt te gebeuren: Annexatie Landgraaf door Heerlen. Het proces in het herindelingsdossier Heerlen-Landgraaf rammelt aan alle kanten. Zelfs de rechter in Limburg geeft aan dat het niet deugt. Heerlen kan haar eigen problemen niet meer oplossen en heeft Landgraaf nodig om de broek hoog te houden. Landgraaf wordt botweg geannexeerd door Heerlen. Om de herindeling erdoor te drukken, spelen alleen politieke overwegingen een rol. Wij vinden het afschuwelijk om dit te constateren. Maar nog veel erger is, dat dit over de ruggen van ónze inwoners en ons personeel gespeeld wordt; dat wij worden meegezogen in een politiek spel dat al lang niet meer om de inhoud draait.”

Lobby gaat door

“Wij hebben al eerder gezegd dat ons werkterrein om dit onzalige voornemen tegen te houden nu in Den Haag ligt. Onze lobby daar gaat dan ook gewoon door. De uitslag van het referendum op 22 november in Landgraaf moet straks voor de politici een belangrijk signaal zijn over de vraag hoe de inwoners van Landgraaf de toekomst van de gemeente en van de regio Parkstad zien.”

Raad van State

“Als eerste moet nu de Raad van State zich buigen over het herindelingsvoorstel en een advies aan de nieuwe minister geven. We zijn ervan overtuigd dat de Raad van State, het enige orgaan dat haar besluitvorming en advisering niet kán baseren op politieke overwegingen, uitermate kritisch naar de procedure en het proces en de daarin gemaakte fouten zal kijken. De rechter in Limburg heeft daarvan al eerder gezegd dat het niet deugt.
Wij willen uiteraard niet op de stoel van de Raad van State gaan zitten, maar we hebben er wel alle vertrouwen in dat het hele verhaal bij de Raad van State een halt wordt toegeroepen, zodat de nieuwe minister zal besluiten het voorstel níet door te geleiden naar de Tweede Kamer.”