Nationale Archeologiedagen: ontmoet een Romeinse officier in Landgraaf

Foto: Stichting Linea Recta

In de oude kernen van de gemeente Landgraaf kunt u zondag 15 oktober door de verschillende periodes uit de geschiedenis wandelen. Dit in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Tijdens de wandeling komt u niet alleen bijzondere artefacten tegen die zijn uitgestald, maar ontmoet u ook de Romeinse landmeter LUCIUS KLAVIUS SIN. Deze officier toont u ter plekke hoe belangrijk precieze maatvoering is bij Romeinse bouwwerken.

Startpunt van deze wandeling onder begeleiding is Wijkpunt ‘De Dormig’, Op de Heugden 100, Landgraaf.
Om 11.30 uur vertrekt men daar naar het Belvauer Plantsoen aan de Koelweg.

Archeologische vondsten

In de laatste helft van de vorige eeuw zijn er zowel op beroepsmatig als ook op amateuristisch niveau mensen bezig geweest om de waardevolle archeologische vondsten in deze gemeente te duiden, te bewaren en te koesteren voor de volgende generaties. En ook nu zijn er nog altijd mensen die zich met volle overgave, bezield en gepassioneerd inzetten voor het overbrengen van de geschiedenis van ons lokale erfgoed op de volgende generaties. In Landgraaf hebben sommigen mensen in huis zelfs een privé uitstalling van hun vondsten.

Stichting Linea Recta Landgraaf organiseerde daarom deze bijzondere archeologische wandeling. De stichting vond lokale vinders van boeiende archeologische vondsten bereid om hun schatten uit te stallen voor de bezoeker/wandelaars. Op het plein met het plantsoen op de hoek van de Belvauer-/Koelweg, waar ooit een Romeinse villa heeft gestaan. Zij zullen ook de boeiende verhalen vertellen die verbonden zijn aan de vondst van hun schatten. Op vragen van de wandelaars zullen ze graag ingaan.

Landmeter

Op een andere plek langs dezelfde weg aan de voet van het plateau van Nieuwenhagen zijn door een amateur archeoloog vondsten gedaan die dateren uit diverse perioden uit de geschiedenis. Ook de Romeinse officier-landmeter Lucius Klavius zal ter plekke aanwezig zijn en uitleggen hoe in het Romeinse rijk metingen werden verricht bij het aanleggen van wegen en het realiseren van bouwwerken.

Bij terugkomst wacht een kop koffie of thee. In wijkpunt ‘De Dormig’ kunt u dan de schilderijententoonstelling ‘Vice Versa’ bezoeken. Ook is het bijbehorende boek ‘Het amulet van de lichtberg’ in te zien.

Overige informatie

De wandeling is geschikt om met gewone schoenen te lopen. Deze locatie is voor iedereen vrij toegankelijk. Komt u met de auto, parkeer deze dan op de daarvoor bestemde parkeerplekken in de omgeving.
Voor meer info zie de website www.archeologiedagen.nl.