Duizenden zonnepanelen zuiveren Limburgs afvalwater nog duurzamer

Foto: CCO Public Domain

Het Limburgse afvalwater wordt straks nog duurzamer gezuiverd. Daar gaan 33.000 zonnepanelen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Limburg voor zorgen. Bestuurslid Michel Bouts: “Hiermee realiseert Waterschapsbedrijf Limburg in één klap de doelstelling om 40% van de benodigde energie duurzaam op te wekken.”

40% van eigen energieverbruik duurzaam opwekken

De doelstelling die de waterschappen in een convenant met de rijksoverheid hebben afgesproken is om in 2020 40% van het eigen energieverbruik duurzaam op te wekken. Waterschapsbedrijf Limburg, dochterbedrijf van Waterschap Limburg, produceert jaarlijks 150 miljoen m3 gezuiverd afvalwater. Het vormt hiermee een belangrijke schakel in de waterketen. Het zuiveren van afvalwater kost veel energie. Op dit moment wordt al 28% van de energiebehoefte op duurzame wijze in eigen beheer opgewekt. Door het slib dat overblijft in het zuiveringsproces te vergisten en het biogas om te zetten in elektriciteit. “We hebben dus nog een mooie uitdaging om een forse stap vooruit te zetten in de verduurzaming van ons energieverbruik en dat gaan we nu doen” aldus Michel Bouts, lid Dagelijks Bestuur Waterschapsbedrijf Limburg.

Zonne-energie

De inzet van zonne-energie is een belangrijke stap om te groeien naar de 40% die afgesproken is in het convenant. Een haalbaarheidsstudie toont aan dat het inzetten van zonnepanelen voor de 17 Limburgse rioolwaterzuiveringsinstallaties zonder meer rendabel is. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak van het kantoor in Roermond. Dit kantoor huisvest na de zomervakantie behalve Waterschapsbedrijf Limburg ook Waterschap Limburg en wordt momenteel verbouwd. Dit ambitieuze zonnepanelen project behoort tot de grotere projecten in Nederland en verduurzaamt het energieverbruik kostenneutraal met 12,3%.

Laagste zuiveringstarief

Aan de optimale inzet van zonne-energie is ook in financieel opzicht grondig gerekend. Waterschapsbedrijf Limburg wil duurzaam werken tegen de laagste kosten voor de burger. Het zuiveringstarief dat jaarlijks aan de Limburgers in rekening wordt gebracht is al voor het 2e jaar op rij het laagste tarief van Nederland. De omschakeling naar duurzame energie levert ook nog een netto kostenbesparing op van gemiddeld € 230.000 per jaar.

De daken van het kantoor in Roermond en een zonnepaneelweide op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Heugem zijn het eerst aan de beurt. Eind 2019 is het totale project gereed.