Voor het eerst in Nederland: Toer voor ALS in Bunde

Foto: Stichting ALS Nederland,

Toer voor ALS is een nieuw landelijk evenement van Stichting ALS Nederland en wordt op 13 oktober voor het eerst gehouden in Bunde, gemeente Meerssen. Honderden fietsers, wielrenners, hardlopers en wandelaars zamelen zo geld in voor de strijd tegen ALS.

ALS de wereld uit

ALS is een dodelijke ziekte waarvoor nog steeds geen medicijn is. Om ALS de wereld uit te krijgen is veel geld nodig. Met het laagdrempelige, sportieve evenement Toer voor ALS worden fondsen geworven voor de strijd tegen ALS, PSMA en PLS. Deelnemers aan Toer voor ALS schrijven zich in voor een van de onderdelen fietsen, wielrennen, hardlopen of wandelen en laten zich daarbij sponsoren door familie, vrienden of bekenden.

Toer voor ALS is een initiatief van Stichting ALS Nederland en het zusje van de succesvolle Tour du ALS. Dit laatstgenoemde evenement vindt jaarlijks plaats op de Mont Ventoux in Frankrijk en heeft de afgelopen 8 jaar ruim 7 miljoen euro bijeen gebracht.

Fernando Ricksen

Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland: “We zijn erg blij dat op dit moment al bijna 500 deelnemers zich hebben ingeschreven voor Toer voor ALS. En dat in 8 weken tijd na de lancering van het evenement. Met het trieste overlijden van Fernando Ricksen afgelopen week merken we dat er extra aandacht is voor de strijd tegen ALS: wij zagen een piek in het aantal inschrijvingen en donaties.”

Iedereen die wil meedoen kan zich nog tot en met zondag 13 oktober inschrijven.

Praktische informatie

  • Datum: zondag 13 oktober 2019;
  • Start: tussen 08.00 uur en 11.30 uur (massasprint om 11.00 uur);
  • Finish: tussen 12.45 en 16.00 uur;
  • Einde programma: 19.00 uur;
  • Tijden onder voorbehoud van wijzigingen;
  • Locatie start en finish: Dolmans Landscaping Group, Pasweg 25, 6241 CT, Bunde;
  • www.toervoorals.nl

Over ALS

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Geleidelijk aan vallen de spieren uit; het uitvallen van de ademhalingsspier is vaak reden van overlijden. De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij.

Over Stichting ALS Nederland

Het doel van Stichting ALS Nederland is het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, genezing en behandeling van ALS, PSMA en PLS. Daarnaast heeft de stichting als doel om meer steun voor patiënten en naasten te creëren en de naamsbekendheid van ALS, PSMA en PLS te vergroten. Stichting ALS Nederland opereert landelijk en werkt nauw samen met ALS Patients Connected (patiëntenplatform) en het ALS Centrum (verantwoordelijk voor onderzoek en behandeling). De stichting is bekend van o.a. de ‘Ik ben inmiddels overleden’ campagne, de Amsterdam City Swim, de Ice Bucket Challenge en de Tour du ALS.