College Landgraaf tevreden met afblazen fusie Heerlen-Landgraaf

Foto: Gemeente Landgraaf

Wethouder Freed Janssen van Landgraaf reageert namens het college van B&W op het besluit van de ministerraad om het herindelingsvoorstel Landgraaf-Heerlen niet in te dienen. De ministerraad volgde daarmee het negatieve advies van de Raad van State.

Tevreden

“We zijn uiteraard erg tevreden met dit resultaat. Het kon naar ons idee ook niet anders lopen. Wij hebben altijd gezegd dat dit een bijzonder slecht voorstel is en dat het proces en de procedures niet deugden. De Raad van State heeft nu ook het meest negatieve advies gegeven dat er bestaat. We zijn ook heel tevreden dat ook de ministerraad daarnaar heeft gehandeld en deze herindeling niet als wetsvoorstel heeft ingediend. Wij voelen ons wel de morele winnaar, maar dit proces kent in feite geen winnaars.”

Regie

“Deze uitkomst betekent ook dat we als college nu een belangrijke opdracht van onze gemeenteraad hebben ingevuld, namelijk het terugkrijgen van de regie op de toekomst van Landgraaf. En daarmee is dan tegelijkertijd ook het juk van de wet Arhi van tafel.”

Toekomst

“De minister gaat de provincie nu vragen om over een vervolg te praten, maar dan naar de hele Regio Parkstad te kijken. Ook dát is in de lijn van wat wij altijd hebben gezegd: áls je iets gaat doen, kijk dan naar de hele regio Parkstad. Wij waren, zijn en zullen ook in de toekomst een constructieve gesprekspartner blijven als het om de toekomst van Landgraaf en van de regio Parkstad gaat.”