Landgraaf, Heerlen en Voerendaal gaan ambulante jeugdhulp zelf inkopen

Foto: Morguefile

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Voor Landgraaf, Heerlen en Voerendaal blijft het belang van goede en goed georganiseerde jeugdzorg topprioriteit. Daarom willen deze drie gemeenten er voor zorgen dat er zo vroeg mogelijk een passend antwoord is op de zorgvraag van een kind. Zodat zo veel mogelijk kinderen opgroeien in een veilige en gezonde omgeving.

Om dat te bereiken gaan Landgraaf, Heerlen en Voerendaal de ambulante jeugdhulp vanaf 2019 zelf inkopen via een aanbesteding. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat door dit inkooptraject jeugdige zorgvragers beter en efficiënter geholpen kunnen worden. Ook willen ze door een gezamenlijke inkoop de kosten beter beheersen.

Verbeteren jeugdhulpverlening

Door een gezamenlijk inkoop van ambulante jeugdhulp willen Landgraaf, Heerlen en Voerendaal verbeteringen aanbrengen in de jeugdhulpverlening. Deze verbeteringen liggen in ieder geval op het vlak van het verlenen van zorg dichter bij het kind en het gezin, waarbij zo veel mogelijk hulp wordt geboden vanuit de wijk. Ook is meer maatwerk en samenwerking nodig en mogelijk.

Om deze verbeteringen te realiseren is een andere organisatie van de hulpverlening nodig. Het zorgstelsel moet eenvoudiger, waarbij partnerschap tussen gemeenten en aanbieders de basis vormt. Dit vereist samenwerking met en tussen een beperkt aantal zorgaanbieders, waarbij gekozen wordt voor één contractpartij.
Met deze contractpartij worden afspraken gemaakt rondom onder andere meerjarige financiering, waarbij één totaalbedrag voor de jeugdhulpverlening wordt afgesproken. Aan de hand van dit bedrag bieden de aanbieders, die deel uitmaken van de contractpartij, jeugdhulp op maat. Daarbij maakt iedereen gebruik van elkaars kennis en wordt het afzonderlijke aanbod ontkokerd. Hierdoor worden de schotten tussen de deelnemende organisaties afgebroken en krijgen professionals meer ruimte om dát te doen wat nodig is.

Gedwongen kader

Voor wat betreft hulp vanuit het gedwongen kader, crisis, verblijf, de gesloten (residentiële) jeugdhulp en de JeugdzorgPlus blijven Landgraaf, Heerlen en Voerendaal participeren in de gezamenlijke inkoop Zuid-Limburg. Die wordt gecoördineerd door de gemeente Maastricht. Hiervoor wordt een verlenging van de centrumregeling met de 18 Zuid-Limburgse gemeenten gesloten.
Ook hele specialistische hulp die door landelijke aanbieders wordt aangeboden blijft buiten deze inkoop. Deze zal door de gemeenten separaat ingekocht worden als dat nodig is.