Huisdieren luisteren met Oud en Nieuw massaal naar de radio

Foto: CCO Commens

Twee op de drie huisdiereigenaren neemt maatregelen om de vuurwerkoverlast voor hun dierlijke huisgenoten te beperken.
Eén op de tien baasjes van huisdieren ontvlucht het vuurwerkgeweld zelfs helemaal door gezamenlijk naar een vuurwerkvrije plek – bijvoorbeeld een vakantiepark – te gaan.

Ondanks preventieve maatregelen is er toch veel stress en overlast bij honden en katten, zo blijkt uit onderzoek van huisdierverzekeraar Reaal.

Huisdieren luisteren massaal naar de radio

Cynthia Jensma, manager bij de afdeling Dier & Zorg: “59% van de huisdiereigenaren heeft in het onderzoek aangegeven dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. De meeste overlast voor huisdieren is de stress. Wij merken dat eigenaren zich goed voorbereiden op het vuurwerk en bijvoorbeeld extra opletten bij het uitlaten van hun trouwe viervoeter.”

“Gelukkig houden eigenaren hun huisdier op veilige afstand en laat men de kat wat minder vaak naar buiten gaan. Een veel gehoorde preventieve maatregel is het harder zetten van de radio of televisie rond de jaarwisseling. Deze maatregel staat op nummer 1 in de top-5.”

Glaasje advocaat

Naast het harder zetten van de radio of TV, geeft 11% van de eigenaren hun huisdier een pilletje om rustig te blijven. Tien procent verlaat het huis en zoekt een rustige plek op, zoals een vakantiepark.

Voor katten wordt er binnenshuis vaak een rustig verstopplekje gecreëerd. Zeven procent geeft extra aandacht aan de hond of kat (7%).

Jensma: “Opvallend aan het onderzoek is dat er ook altijd nog een klein percentage huisdiereigenaren is dat hun hond een glaasje advocaat geeft om hem rustig te houden. Dit is een middel uit de oude doos en raden wij vanuit dierenwelzijn uiteraard niet aan.”

Top-5

De top-5 van de meest gebruikte preventieve maatregelen is:

  • Radio of tv harder – 15%
  • Tabletjes of pilletjes – 11%
  • Zoekt een rustige plek op – 10%
  • Schuilplek (kat) – 10%
  • Extra aandacht – 7%

huisdieren

article
26540
Top 2000 ook door veel huisdieren beluisterd
Twee op de drie huisdiereigenaren neemt maatregelen om de vuurwerkoverlast voor hun dierlijke huisgenoten te
https://landgraaf.nieuws.nl/nieuws/26540/huisdieren-luisteren-radio/
2017-12-31T19:08:59+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/184/2017/12/31191338/3282801241_aae04ce547_b.jpg
huisdieren, Landgraaf.nieuws.nl, vuurwerk, vuurwerkoverlast
Mens, Dier & Natuur, Nieuws