Onthulling kunstwerk ‘Levenslicht’ na lichtjestocht in Landgraaf

Foto: Daan Roosegaarde / "www.studioroosegaarde.net"

Vanaf woensdagavond 22 januari tot en met 1 februari krijgt Landgraaf een tijdelijk kunstwerk, het ‘Levenslicht’.
Bij het oorlogsmonument aan de Beuteweg herdenken we dan de Holocaustslachtoffers uit onze gemeente.
In 2020 is het 75 jaar geleden dat het internationale symbool van de Holocaust, concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, werd bevrijd.

Lichtjestocht

Aan de onthulling van het kunstwerk gaat een lichtjestocht vooraf. Samenkomst is om 19.00 uur in het Burgerhoes.
De route van de lichtjestocht loopt vervolgens vanaf het Burgerhoes via de Stolpersteine op de Hereweg tot aan de Beuteweg. Daar wordt het ‘Levenslicht’ monument onthuld met een korte toespraak van wethouder Alex Schiffelers (Kunst & cultuur).
Iedereen is uitgenodigd om met een sfeervol lichtje mee te lopen. Zo houden we samen de herinnering levend.
Jachthoornblazers St. Hubertus Nieuwenhagen zorgt voor de muziek. En een ontroerend herdenkingsgedicht wordt voorgedragen. Hieraan hebben leerlingen van BS de Wegwijzer meegewerkt.

Kunstwerk ‘Levenslicht’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een speciaal landelijk, tijdelijk kunstwerk te creëren. Het kunstwerk ‘Levenslicht’ bestaat uit 104 duizend ‘lichtgevende’ stenen, die symbool staan voor het aantal slachtoffers van de Holocaust uit Nederland.
De stenen zijn op donderdag 16 januari in Rotterdam als één groot monument gepresenteerd. Daarna waaieren ze gedurende twee weken uit naar meer dan 170 gemeenten, waaronder Landgraaf.
Voor ‘Levenslicht’ liet de kunstenaar zich inspireren door de Joodse traditie om (kiezel)steentjes op graven en Holocaustmonumenten te plaatsen. De steentjes geven aan dat we aan de overledenen denken. Het licht dat de stenen lijken te ‘ademen’, staat voor hoop en het voortleven van de herinnering.

Lichtmonument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt.
De herdenkingsstenen zijn geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten en lichten op onder invloed van onzichtbaar ultraviolet licht. Om de paar seconden zie je de stenen een blauwe kleur uitstralen en weer uitdoven: als een ademhaling in licht.
Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te zijn voor dit project en een openbaar lichtmonument te mogen maken over de Holocaust. LEVENSLICHT is een plek voor iedereen waar we het verleden herdenken, maar ook nadenken over hoe de toekomst eruit mag zien.”

Fotocredit: Daan Roosegaarde / “www.studioroosegaarde.net