Help IVN Ubach over Worms bij inventarisatie Vliegend Hert in Landgraaf

Foto: Wikimedia Creative Commons

Ook dit jaar vraagt IVN Ubach over Worms weer uw hulp bij de inventarisatie van de stand van zaken omtrent het Vliegend Hert.
In deze tijd vermijden we natuurlijk drukke plekken. Maar ziet u tijdens uw rondje door de buurt een Vliegend Hert? Maak dan zo mogelijk een foto en geef uw waarneming door!
Met uw hulp hopen we de stijgende lijn van het aantal waarnemingen te kunnen voortzetten in 2020.

Waarnemingen

De afgelopen twee jaar is het Vliegend Hert waargenomen in het gebied Maastrichterweg, Europaweg-Zuid, Groenstraat-Oost, Rimburgerweg en ook in de Groenstraat-West zijn een paar vliegende exemplaren gezien.
De eerste kevers komen rond half mei tevoorschijn en blijven tot half augustus om zich voort te planten. Met een beetje geluk laat het dier zich in de namiddag of bij het vallen van de avond zien.

Waarschuwingsborden

Foto: IVN Ubach over Worms.

Op een tiental plekken in Landgraaf hangen nu waarschuwingsborden. Deze attenderen u op het leefgebied van het Vliegend Hert. In 2018 en 2019 signaleerden inwoners het diertje in de omgeving van deze borden.

Informatie of foto’s

Ziet u een Vliegend Hert en heeft u foto’s of informatie die voor IVN Ubach over Worms waardevol is? Geef dit dan door aan hun coördinator Leo Offermans. Hij is telefonisch te bereiken via 06-31797976.

Kijk voor meer informatie op de website van IVN Ubach over Worms.

Vliegend Hert

Het Vliegend Hert is een beschermde kever die nog maar op een paar plekken in Nederland voorkomt. Landgraaf mag zich gelukkig prijzen dat het diertje hier ook nog een leefgebied heeft.
Het groot Vliegend Hert is de grootste soort van de Hertenkevers. Het mannetje met zijn enorme kaken kan wel een lengte van 4 tot 8 cm bereiken, maar dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Het duurt namelijk 4 tot 8 jaar voordat hij zich van eitje tot volwassen kever heeft ontwikkeld. Gedurende die periode moet hij allerlei negatieve invloeden weerstaan zoals droogte, wateroverlast, sterke vorst, voedselgebrek enzovoorts.
Maar ook als de kever volwassen vanuit zijn broedstoof (houtmolm op een diepte van 40-80 cm) tevoorschijn komt om voor het nageslacht te zorgen, liggen er tal van gevaren op de loer. Kraaiachtigen, dassen, vossen, vleermuizen, en zelfs de mens in de vorm van verkeersdeelnemer zijn dan zijn vijanden.