15 jaar cel en tbs geëist tegen Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Foto: Heerlen.nieuws.nl / Politie

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen Jos B. voor het doden, seksueel misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen en het bezit van kinderporno.
Volgens het OM is er “onomstotelijk bewijs” dat de 57-jarige B. de dader is.
De officier van justitie vroeg de rechtbank, als er geen tbs zou worden opgelegd, een celstraf van achttien jaar op te leggen.

De 11-jarige Nicky verdween in 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden.

B. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van de jongen. Wel heeft hij – pas recent – toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de Brunssummerheide, maar de jongen was volgens B. toen al overleden. B. zou dat toen niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. “Ongeloofwaardig en flinterdun”, is deze verklaring volgens de officier van justitie.

Over het eventuele seksueel misbruik van Nicky was veel discussie. Een forensisch arts zei tijdens een eerdere zitting in de rechtbank Maastricht dat het bij de jongen aangetroffen letsel ook verklaard kan worden door zijn overlijden. Het OM ziet echter voldoende bewijs voor seksueel misbruik, onder meer door de eerste bevindingen van pathologen, kort na het overlijden van Nicky.

Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot B. twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. B. had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.