Drive-in stembureau tijdens de verkiezingen in Landgraaf

Foto: CCO License

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar in maart, creëert de gemeente Landgraaf een drive-in stembureau bij sporthal Strijthagen. Inwoners van Landgraaf met een stempas kunnen dan vanuit hun auto stemmen. Ook is het mogelijk om het stembureau op de motor, scooter of fiets binnen te rijden.

Voorwaarden

Sporthal Strijthagen en het omliggend terrein, gelegen in de buurt Eikske, zijn uitermate geschikt voor de inrichting van zo’n drive-in stembureau.
Er zijn goede aan- en uitrijmogelijkheden met éénrichtingsverkeer en bij drukte ontstaan er geen verkeersopstoppingen.
De manier van stemmen voldoet volledig aan de voorwaarden van de Kieswet. De gemeente maakt gebruik van een uitschuifbare stemtafel.
Daarnaast is het van belang dat tijdens het stemmen de kiezer alleen in de auto zit. Zo kan niemand meekijken met het stemmen, wordt het stemgeheim gegarandeerd en beïnvloeding voorkomen. Een eventuele bijrijder moet uitstappen en kan in een gewoon stemhokje stemmen.

Coronaproof

Burgemeester Raymond Vlecken is enthousiast en licht toe: “Kiezers moeten uiteraard veilig hun stem kunnen uitbrengen. Ondanks de strenge maatregelen zijn we erin geslaagd 23 stemlocaties te vinden, die coronaproof kunnen worden ingericht. Met grote dank aan de flexibele houding en het meedenken van de beheerders van de stemlocaties. Deze drive-in past prima in de huidige tijd en is een aanwinst voor onze gemeente. Ik hoop dat veel kiezers er gebruik van gaan maken.”