Onderzoek naar integriteit Limburgse bestuurders begint snel

Foto: Nieuws.nl | Redactie Parkstad

Het onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen door leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten van Limburg in de affaire rond landschapsstichting IKL gaat op korte termijn van start. Dat antwoordt Johan Remkes (VVD), waarnemend gouverneur van Limburg, donderdag op vragen van de CDA-Statenfractie.

Het CDA vindt het onacceptabel dat dit onderzoek niet opschiet, twee maanden nadat het werd aangekondigd. Remkes benadrukt dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat, maar erkent dat “van groot belang is dat dit integriteitsonderzoek op korte termijn wordt uitgevoerd. Zodat de feiten duidelijk zijn en een debat over duiding en verantwoordelijkheid op de juiste wijze kan worden gevoerd door uw Staten”.

Voormalig gouverneur Theo Bovens (CDA) gaf opdracht voor het onderzoek naar geldstromen vanuit de provincie naar IKL, waar oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen tot maart de scepter zwaaide. Volgens NRC zijn tonnen doorgesluisd naar werk-bv’s van Vrehen. Ook zouden CDA-gedeputeerden Vrehen hebben geholpen bij het verkrijgen van opdrachten door de provincie.

Bovens vroeg een speciale Commissie Integriteit met dat onderzoek te beginnen. Waarom daar na twee maanden nog niks van gekomen is, weet Remkes ook niet. Hij wijst erop dat beraadslagingen in deze commissie aan geheimhouding gebonden zijn. Inmiddels heeft Remkes het onderzoek naar zich toegetrokken, zodat er snel mee begonnen kan worden.

Reacties