Max Verstappen wint Grand Prix van de Verenigde Staten

Foto: Mark Thompson/Getty Images/ Red Bull Content Pool /SI202110240073

Max Verstappen heeft een uitermate spannende Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen.
Verstappen, die de race vanaf pole positie mocht aanvangen, verloor bij de start de leiding aan Hamilton. Door steeds eerder dan Hamilton te stoppen, kreeg Verstappen de leiding weer terug in handen. In de slotfase kwam Hamilton op acht ronden versere banden met rasse schreden dichterbij aan Verstappen, die alle zeilen bij moest zetten om zijn titelrivaal voor te blijven. Tot een aanval wist de Brit echter niet te komen en met een voorsprong van 1,3 seconden sleepte Verstappen zijn achtste overwinning van het seizoen in de wacht.
Door de tweede plaats van Hamilton, vergrootte Max zijn voorsprong in het kampioenschap naar twaalf punten.
Sergio Perez maakte er met een derde plaats een dubbel podium voor Red Bull Racing van.

Niet makkelijk

Na afloop van de race laat een dolblije Verstappen weten: “Het was zeker niet makkelijk. We verloren de leiding bij de start, dus we moesten iets anders proberen. Ik zag meteen dat het met de snelheid wel goed zat op de medium band, maar de bandenslijtage is hoog op dit circuit en we kozen daarom voor een agressieve strategie waarmee we vóór Hamilton kwamen te liggen. Ik wist niet zeker of het zou gaan werken, want op het einde van de twee stints had ik weinig banden over, maar het pakte net goed genoeg uit en ik ben erg blij om hier te winnen.”

Ondanks dat Hamilton in de slotfase op zijn nieuwere banden het gat met Verstappen snel dichtte, wist de Nederlander zijn hoofd koel te houden: “Je kunt er toch niks aan veranderen. Ik moest op mijzelf letten en geen fouten maken, dat was heel belangrijk. Ik zag in de laatste paar ronden dat als ik goed uit bocht één kwam en niet te veel tijd verloor in de snelle bochten, dat het wel goed zat. Met nog twee ronden te gaan zat er echter een achterblijver voor mij en daar verloor ik een beetje tijd mee in het belangrijke begin van de derde sector. Uiteindelijk liep het goed af, maar dat maakte de laatste ronde wel iets spannender.”

Het einde van het seizoen nadert en volgens Max zijn de komende twee races dan ook van levensbelang: “Ik ben heel blij dat we hier weer punten zijn uitgelopen, we hadden ook makkelijk een achterstand kunnen oplopen. Nu moeten we in Mexico en Brazilië proberen om een voordeel te behalen. Die twee wedstrijden zijn cruciaal voor het kampioenschap.”

Circuit of the Americas

Op een warm en zonnig Circuit of the Americas gaat de zeventiende Grand Prix van het seizoen van start. Max komt matig weg vanaf pole positie en hij gaat zij-aan-zij met Hamilton de eerste bocht in. De Mercedes-coureur heeft de binnenbocht, terwijl Verstappen wijd gaat en de leiding af moet staan aan Hamilton. Achter de twee kemphanen ligt Perez na de start derde met achter de Mexicaan Charles Leclerc op P4. Achterin het veld wordt Lance Stroll in de rondte getikt door Nicholas Latifi, maar beide heren kunnen zonder problemen hun weg vervolgen.

Max kan het tempo van Hamilton goed volgen en hij blijft in de beginfase van de race steeds binnen één seconde van de Brit. In ronde elf besluit Verstappen naar binnen te komen voor zijn eerste stop. Na een foutloze bandenwissel, komt Max op een nieuw setje harde banden als vijfde terug de baan op. In zijn outlap verschalkt Verstappen direct Daniel Ricciardo voor plek vier. Op zijn nieuwe banden is Verstappen ruimschoots sneller dan Hamilton en als de Brit in ronde veertien ook stopt, neemt Verstappen de leiding van de race over. Hamilton heeft na zijn stop een achterstand van zes seconden op Verstappen, terwijl Sergio Perez op zijn beurt vijf seconden achter Hamilton ligt op plek drie.

Pierre Gasly rijdt in ronde vijftien langzaam over de baan en hij parkeert zijn auto in de pits met schade aan de ophanging van de AlphaTauri. In de daaropvolgende ronden komt Hamilton beetje bij beetje dichterbij aan Verstappen. Het gat is geslonken tot 2,6 seconden als Verstappen in ronde 30 zijn tweede stop maakt. In een wederom vlekkeloze stop wordt er een nieuw setje harde banden onder de RB16B van Max geschroefd, en hij komt als derde terug de baan op. Teamgenoot Perez laat Verstappen er direct voorbij, alvorens de Mexicaan een ronde later ook naar binnen gaat voor zijn tweede bandenwissel.

Hamilton rijdt langer door en komt pas in ronde 38 binnen voor zijn tweede stop. Met een achterstand van acht seconden op Verstappen, komt Hamilton na zijn stop als tweede terug het asfalt op. Esteban Ocon moet zijn Alpine in ronde 42 stilzetten in de pits met technische problemen. Even later valt ook teamgenoot Fernando Alonso uit met een gebroken achtervleugel. Ondertussen loopt Hamilton op zijn versere banden met rasse schreden in op leider Verstappen. De Brit zit in de laatste ronden slechts anderhalve seconde achter Max, maar hij slaagt er niet in om binnen DRS-afstand te komen van de Nederlander.

Uitslag

Met een voorsprong van 1,3 seconden komt Max uiteindelijk als winnaar over de finish. Hamilton wordt tweede en pakt het punt voor de snelste raceronde. Perez wordt voor de tweede achtereenvolgende race derde. Charles Leclerc eindigt in zijn Ferrari knap als vierde met Daniel Ricciardo op P5.
Valtteri Bottas, die vanwege een gridstraf als negende startte, weet zich op te werken tot de zesde plek aan de finish. Carlos Sainz, Lando Norris, Yuki Tsunoda en Sebastian Vettel completeren de top tien.

Bron en tekst: Verstappen.com

Foto’s: Copyright © 1996 – 2021 | Verstappen.com | All rights reserved

 

1348725682