Heerlen, Kerkrade en Brunssum schrappen aftrap carnavalsseizoen

Foto: Nieuws.nl | Redactie Parkstad

Na een verbod in Noord- en Midden-Limburg gaat ook de aftrap van het carnavalsseizoen in Heerlen, Brunssum en Kerkrade niet door. De burgemeesters van de drie gemeenten hebben besloten de festiviteiten niet door te laten gaan na een opnamestop voor coronapatiënten door de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard. Die ging zondagavond in.

Dat maakten de drie gemeenten maandagochtend in een gezamenlijke verklaring bekend. In Heerlen wordt een streep gehaald door “Oad òp Nuj”, dat komende woensdagavond gevierd zou worden.

Een woordvoerder van Zuyderland zei maandagochtend “het niet meer aan te kunnen”. Patiënten met corona worden naar andere ziekenhuizen gebracht, die wel nog plaats hebben. “Er is hier geen ruimte meer”, zei hij. “Het is niet meer te doen.”

De opnamestop was voor burgemeesters de aanleiding de stekker uit de carnavalsevenementen te trekken. “We zijn in overleg getreden met de betreffende organisaties die hebben aangegeven met pijn in het hart onze visie te begrijpen en het besluit te accepteren”, aldus de burgemeesters in hun verklaring.

Ze doen ook een dringende oproep aan het kabinet. “Gelet op de omvang van deze problematiek, en ter voorkoming van een perceptie van onduidelijkheid en mogelijk zelfs willekeur in toepassing van regels, achten de burgemeesters het verstandig dat op landelijk niveau op zeer korte termijn aanscherping van beleid wordt overwogen. Het noodgedwongen nemen van lokale maatregelen maakt de aanpak van de crisis ondoorzichtig en is zeer onwenselijk.”

Vrijdag besloten de zestien burgemeesters in Zuid-Limburg ‘gewoon’ de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen. Dat betekent dat in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen gevierd mag worden. De drie gemeenten nemen nu alsnog het besluit de handrem aan te trekken.
In Noord- en Midden-Limburg werden eerder al grootschalige carnavalsevenementen rond de 11e van de 11e verboden uit vrees voor overbelasting van de zorg.

Reacties