Kasteel Hoensbroek in de race voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021

Foto: Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek, één van de mooiste, best bewaarde en toegankelijkste kastelen van Europa, maakt kans op de VriendenLoterij Museumprijs 2021. Het Zuid-Limburgse Kasteel behoort tot de drie landelijke finalisten.
Iedereen die Kasteel Hoensbroek een warm hart toedraagt, kan stemmen op museumprijs.nl. Als Kasteel Hoensbroek wint, kan het een vurig gekoesterde droom waarmaken: 800 jaar rijke en veelbewogen geschiedenis voor de bezoeker ‘aanraakbaar’ tot leven wekken, dankzij de modernste multimediale technieken.

Prestigieuze publieksprijs

De VriendenLoterij Museumprijs is een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs is in 1990 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Een vakjury bepaalt ieder jaar een thema en een shortlist van genomineerde musea. Het publiek bepaalt vervolgens welk museum 100.000 euro wint. Deze prijs is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Afgelopen jaar stemden in totaal 84.176 mensen op hun favoriete museum. Negen musea werden dit jaar genomineerd. Drie daarvan, waaronder Kasteel Hoensbroek, zitten nu in de finale.

Breng uw stem uit

Vanaf 3 november kan er worden gestemd. Namens de gemeente Heerlen doet wethouder Jordy Clemens (Cultuur & Erfgoed) een beroep op iedereen in de regio Parkstad en (Zuid-)Limburg om die stem uit te brengen. “We mogen enorm trots zijn op Kasteel Hoensbroek. Het is een educatieve en toeristische parel aan onze kroon, in de regio en in heel Limburg. Als we deze prijs winnen, kan het museum nog veel beter en vooral op een nog modernere manier de fascinerende verhalen van de vroegere bewoners vertellen. Laten we elkaar dat succes gunnen!”

Digitaal verhaal

Dit jaar heeft de Museumprijs als thema: Digitaal Verhaal. Welk museum onderscheidt zich door inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken? Daarmee heeft Kasteel Hoensbroek al ervaring. Je kunt het kasteel online beleven via het virtueel kasteel op de website. In het virtueel kasteel worden de avonturen uit het verre verleden verteld in een digitale dimensie: een levensechte virtuele dwaal-, ontdekkings- en bewondertocht langs de kasteelvertrekken met vele (digitale) extra’s. Je waant je een ‘echte’ bezoeker of bewoner in een even ‘echt’ kasteel.

800 jaar geschiedenis wakker kussen

Als Kasteel Hoensbroek de Museumprijs wint, kan (mede) dankzij het prijzengeld de droom in vervulling gaan om kasteel en bewoners ook ter plaatse digitaal ‘wakker te kussen’. Het levensverhaal van de bewoners – van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten, leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers – komt dan voor je ogen tot leven. Tastbaar, spannend, opwindend, aanraakbaar en beleefbaar.
“Ons verleden heeft ons allemaal gevormd tot wie we zijn! Wij willen als Kasteel Hoensbroek alle generaties met de modernste mediamiddelen koppelen aan ons erfgoed, door de kasteelbewoners van de afgelopen eeuwen zelf hun verhalen te laten vertellen. Zo brengen we op een moderne manier het verleden naar het heden.” Aldus Hans Thuis, Museumdirecteur.

Blaas het van de toren en laat je stem horen!

Je stem uitbrengen kan vanaf 3 november tot 26 november 2021 via museumprijs.nl.
Het museum met de meeste stemmen aan het einde van de stemperiode wint de VriendenLoterij Museumprijs.