TBS met dwangverpleging voor poging doodslag conducteur

Foto: Rechtbank Limburg

De rechtbank Limburg legde afgelopen maandag een 42-jarige man uit Litouwen TBS met dwangverpleging op.
De man, die geen geldig vervoersbewijs had voor de trein waarin hij zat, stak op 3 februari vorig jaar in Landgraaf, na een conflict de conducteur met een mes in de buik. Dit nadat de conducteur de verdachte eerst meerdere keren enkele klappen had verkocht.

De manier waarop de verdachte zich verdedigde door met een mes te steken staat volgens de rechter echter niet in redelijke verhouding tot de ernst van het vergrijp van de conducteur, waardoor er geen sprake is van noodweer. Daarom vindt de rechtbank het bewezen dat de man zich schuldig maakte aan een poging tot doodslag.

Ontoerekeningsvatbaarheid

Uit het deskundigenrapport bleek volgens de rechtbank dat de verdachte onder invloed van zijn stoornis niet anders kon handelen dan dat hij deed. Op het moment dat hij de conducteur stak was verdachte dus geheel ontoerekeningsvatbaar, en wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

TBS

De kans de verdachte opnieuw in de fout gaat is volgens deskundigen echter zo hoog, dat het risico op herhaling van een soortgelijke daad alleen kan worden teruggebracht door oplegging van een TBS-maatregel met dwangverpleging. Oplegging van deze maatregel stuit op praktische problemen, omdat de verdachte alleen Litouws spreekt en er geen mogelijkheden voor resocialisatie zijn. Om de maatschappij te beschermen, ziet de rechtbank echter geen andere mogelijkheid dan het opleggen van een TBS-maatregel met dwangverpleging.

De rechtbank benadrukt echter dat de tenuitvoerlegging van de TBS-maatregel zo spoedig mogelijk moet worden overgedragen naar Litouwen.

Ook moet de verdachte 7000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.