OBS Harlekijn Landgraaf doet mee aan prijs ‘beste ringtone van Nederland’

Foto: Samsung

OBS Harlekijn uit Landgraaf doet mee aan de wedstrijd Digitaal Componeren van Stichting Méér Muziek in de Klas en Samsung.
De leerlingen van groep 7 hebben in de workshop Digitaal Componeren de beste ringtone van Nederland proberen te componeren.
Als zij de winnaar worden van de componeerwedstrijd, gaat het Metropole Orkest in juni de ringtone van de Landgraafse leerlingen spelen in Het Concertgebouw in Amsterdam.

In totaal doen 36 basisscholen uit heel Nederland mee aan de wedstrijd.
De leerlingen van groep 7 van OBS Harlekijn zijn de eerste in de provincie Limburg die de workshop Digitaal Componeren hebben gevolgd.

Innovatief onderwijs

Stichting Méér Muziek in de Klas en Samsung maken zich met de workshops sterk voor innovatief onderwijs, waardoor kinderen de 21ste eeuwse vaardigheden leren. Dat zijn vaardigheden die kinderen in de toekomst nodig hebben, zoals creativiteit, digitale vaardigheden en samenwerken om het beste resultaat te bereiken. In de workshop Digitaal Componeren in de Klas komen al deze elementen samen.

Tijdens de workshop hebben de leerlingen in groepjes van drie een ringtone op een tablet gecomponeerd. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met de ringtone ‘Over the horizon’ die op Samsung smartphones staan. Aan de hand van diverse melodieën die het Metropole Orkest heeft ingespeeld, arrangeerden de leerlingen hun eigen ringtone. In een speciaal programma stelden zij op een tablet de ringtone naar eigen inzicht samen. Ze kozen een melodie van het Metropole Orkest, voegden ritme-instrumenten toe, selecteerden samples en spraken of zongen de tekst ‘Over the Horizon’ in.

De beste ringtone van de klas dingt nu mee naar de titel ´Beste ringtone van Limburg’. De Limburgse winnaar gaat door naar de landelijke finale met Wibi Soerjadi als jurylid. Het Metropole Orkest speelt op 20 juni in Het Concertgebouw in Amsterdam onder toeziend oog van de regionale winnaars de beste ringtone van het land.

Niet zomaar een ringtone

‘Over the Horizon’ is misschien wel een van de meest herkenbare ringtones. De tune is al sinds 2011 onderdeel van Galaxy-toestellen. De ringtone is zo herkenbaar dat veel mensen bij het horen ervan, al is het maar even, denken dat hun toestel gaat. Jaarlijks wordt het arrangement van ‘Over the Horizon’ vernieuwd door beroemde componisten en orkesten. Het is voor het eerst dat basisschoolleerlingen met de ringtone aan de slag gaan.

Jantien Westerveld, directeur van de stichting Méér Muziek in de Klas: “Wij zijn heel enthousiast over de workshop Digitaal Componeren in de Klas die we samen met Samsung kunnen realiseren. Het onderdeel componeren is binnen muziekonderwijs soms wat onderbelicht, terwijl onderzoek aantoont dat dit juist een zeer positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van creativiteit bij kinderen. Door digitaal te leren componeren vergroten kinderen bovendien hun digitale vaardigheden.”

Ook Ger Koopmans, gedeputeerde in de provincie Limburg van o.a. cultuur én ambassadeur van Stichting Méér Muziek in de Klas, was aanwezig en erg te spreken over het project: “Het digitaal componeren zoals ik dat hier tijdens de workshop heb gezien is een mooie moderne manier om kinderen enthousiast te maken over muziek in het onderwijs. De hele klas was gemotiveerd om de ringtone te componeren. Het past precies bij hun interesses en iedereen deed daarom ook volop mee. Erg leuk om te zien!”

Ook leraren leren digitaal componeren

Niet alleen basisschoolleerlingen, maar ook Pabo-docenten en studenten gaan komende maanden workshops volgen om digitaal componeren te leren. Ook komt er lesmateriaal voor scholen om zelf aan de slag te gaan met digitaal componeren.