Lezing ‘Vliegend hert in Limburg’ in Rimburg

Lucanus cervus female
Lucanus cervus female
Foto: Wikimedia

Het vliegend hert komt in Limburg nog op veel plaatsen voor. Om lokaal meer aandacht te vragen voor het vliegend hert verzorgt Stichting IKL de aankomende tijd op verschillende plaatsen in Limburg lezingen over deze bedreigde soort. Op dinsdag 27 juli is een bijeenkomst in CafĂ© D’r Eck in Rimburg.

Vliegend hert

Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland, waarvan de mannetjes wel tot 8 centimeter lang kunnen worden! Het zijn met name deze mannetjes die tot de verbeelding spreken vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Aan het leven van het vliegend hert zitten echter nog veel meer opmerkelijke aspecten. De levenswijze van de dieren maakt dat de soort zich maar moeilijk kan aanpassen aan de veranderde inrichting en beheer van het landschap. Hierdoor zijn vliegende herten op veel plaatsen verdwenen en is de soort inmiddels in geheel noordwest Europa bedreigd.

Workshops

IKL nodigt mensen uit om deel te nemen aan workshops over de soort in de kernen waar populaties aanwezig zijn. De eerste bijeenkomst bestaat uit een lezing waarin de levenswijze en de verspreiding van het vliegend hert met veel beeldmateriaal wordt toegelicht. Bij de verspreiding zal de focus liggen op de locatie waar de presentatie gehouden wordt. Hierbij worden de deelnemers nadrukkelijk een beroep gedaan op de waarnemingen en gebiedskennis van de deelnemers.

De tweede bijeenkomst bestaat uit een excursie waar tijdens een wandeling een leefgebied van het vliegend hert wordt bekeken.

De derde bijeenkomst zal in het najaar plaatsvinden en bestaat uit een werkdag waarop beheer wordt uitgevoerd om het leefgebied van het vliegend hert te verbeteren. De locatie bepaalt de Stichting IKL zoveel mogelijk samen met de deelnemers.

In 2017 wordt de eerste bijeenkomst in Landgraaf georganiseerd op 27 juli in Rimburg om 19.30 uur.
Aanmelden is verplicht via de site www.buitenkrachtlimburg.nl.
De vervolgdagen worden vervolgens in overleg met de deelnemers gepland.