Internationale Smedenfestival bij Slot Schaesberg in Landgraaf

Foto: Slot Schaesberg

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2018 vindt het Internationale Smedenfestival plaats bij Slot Schaesberg in Landgraaf.
Ruim 100 kunst-, sier- en restauratiesmeden uit heel Europa geven demonstraties smeden en er zijn workshops rond dit bijzondere ambacht.

Het Duitse riddergenootschap ‘Die Schildwaechter zu Gangelt’ laat de Middeleeuwen herleven in de kasteelrestanten van Slot Schaesberg en het publiek kan zelf aan de slag bij de vele smidsvuren.
De organisatie is in handen van Slot Schaesberg en het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK).

Internationale Smedenfestival

Het NGK Internationale Smedenfestival, een traditie die sinds 1992 bestaat, vindt voor de eerste keer als festival in Zuid-Limburg plaats. Het kasteel wordt de komende jaren op historische wijze herbouwd en daar is veel ambachtelijk smeedwerk voor nodig. Tijdens het Smedenfestival worden onder meer de eerste onderdelen van de poorttoren gesmeed.

Raymond Vlecken, burgemeester van Landgraaf, heet de bezoekers op de eerste dag (vrijdag 11 mei) welkom.
Leerlingen van onder andere het Techniek College Parkstad Limburg maken in het kader van een scholierenwedstrijd een werkstuk en ontvangen van juryvoorzitter en voorzitter van de Koninklijke Metaalunie Fried Kaanen een prijs .
Op beide dagen zijn er workshops goud- en zilversmeden en een vakmanschapsbeurs in het kader van het Interreg Revivak programma.

De entree bedraagt € 5,- voor volwassenen, € 4,- voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en is gratis voor kinderen tot en met 3 jaar.

BankGiro Loterij VIP-kaarthouders kunnen gratis naar binnen op vertoon van hun VIP-kaart.