Succesvolle proloog van Toekomst Tour Parkstad

De Toekomst Tour Parkstad is gestart. Met de succesvolle proloog in Heerlen is het startsein gegeven voor dit langjarige initiatief. Tijdens de Toekomst Tour bezoeken inwoners uit Parkstad Limburg voorbeeldprojecten op energiegebied. Door hierover te vloggen en bloggen via Twitter, Facebook en Instagram willen ze mede-inwoners stimuleren mee te doen om samen in 2040 energieneutraal te leven.

Mijnwater

Het team zogenaamde energiemakers fietste tijdens deze proloog op 8 tandems naar het Maankwartier. Daar kregen jong en oud uitleg over de mijnwatertechnologie als basis van een aardgasvrije samenleving. Neem bijvoorbeeld de koelkasten in een supermarkt. De warmte die aan de achterkant van de koelkast vrijkomt, verdwijnt normaal. Om die energie niet te verspillen, transporteert Mijnwater B.V. die warmte via een uitgebreid mijnwaterleidingnetwerk naar kantoren, winkels en gebouwen in de omgeving.

Energiemakers

Maren Didderen (9), energiemaker uit Landgraaf: “Mijn moeder heeft mij overgehaald om mee te gaan. Thuis hebben we het er vaak over. Hoe je beter om moet gaan met de aarde. Ik was ook wel benieuwd hoe het fietsen op een tandem is. Ik vond het eerst wel eng, maar toen we fietsten superleuk. Hoefde achterop niks te doen. En wist niet dat de verwarming in je eigen huis ook kan werken op de warmte die van de koelkasten afkomt bij de Jumbo.”

Hans van der Logt, beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente Heerlen, is enthousiast over de start van de Toekomst Tour: “We hebben met elkaar een flinke ambitie om in 2040 energieneutraal te leven in onze regio. Daarvoor zullen we allemaal onze schouders eronder moeten zetten. Door de eigen burgers hier zelf bij te betrekken en er over te laten vertellen, willen we laten zien wat we al doen. Kijkend naar de energie die je krijgt van het enthousiasme van de energiemakers moet dat lukken”.

Judith van Rooij, energiemaker uit Heerlen: “Een duurzamer leven is belangrijk, gaat iedereen aan, en is niet suf maar juist hip en interessant! Het was een hilarische fietstocht per tandem, met een groep enthousiaste, hele gezellige energiemakers. Maankwartier was een mooie aftrap! Geleerd hoe de Jumbo warmte van koelingen gebruikt om appartementen te verwarmen. Warmte die anders verloren zou gaan, goed bezig!”

Anita Bonneman en dochter Jara (12), energiemakers uit Kerkrade: “Ik vind energieneutraal leven interessant en als energiemaker leuk om daar samen met je dochter meer over te ontdekken en dat ook met anderen te delen. Helemaal superleuk is het om dat te doen met zo’n energieke groep. Door het bezoek aan het Maankwartier inzicht gekregen in de technologie en praktische toepassing. Zeer zeker reden om het project en de ontwikkeling te blijven volgen en te delen.”

De verhalen van de energiemakers zijn te vinden op facebook.com/toekomsttourparkstad en www.toekomsttourparkstad.nl.

Toekomst Tour Parkstad

De Toekomst Tour Parkstad gaat na de zomer weer verder. Dan worden de andere Parkstad gemeenten Kerkrade, Brunssum, Nuth, Onderbanken, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal bezocht. Wil je ook mee als energiemaker?
Meld je aan via www.toekomsttourparkstad.nl

Het bericht Succesvolle proloog in Heerlen van Toekomst Tour Parkstad verscheen eerst op Heerlen.