Minder hard rijden op A79 tussen Maastricht en Heerlen

Foto: Wikipedia

Vanaf 31 juli 2017 mag het gaspedaal op de A79 tussen Heerlen en Maastricht niet meer zo diep worden ingedrukt als nu het geval is. Rijkswaterstaat brengt de maximumsnelheid op deze snelweg op die datum namelijk terug naar 100 km/uur. Dit in verband met de slechte staat waarin de tweebaans snelweg zich bevindt. Deze snelheidsbeperking geldt voor beide richtingen.

Weggebruikers worden geïnformeerd met borden langs de weg.
Het verkeersbesluit is op 18 juli 2017 in de Staatscourant gepubliceerd en is officieel van kracht tot 1 mei 2018. Maar vermoedelijk blijft deze snelheidsverlaging van kracht tot aan de grote onderhoudsbeurt die op stapel staat.

Groot onderhoud

De bijna 50 jaar oude snelweg tussen Heerlen en Maastricht heeft een grote onderhoudsbeurt nodig om te voldoen aan de toenemende verkeersdruk en de huidige eisen. Rijkswaterstaat laat daarvoor het asfalt over het hele traject vervangen door zoab. Daarmee neemt het geluidsniveau af en verbetert de leefbaarheid voor de omgeving. Dat groot onderhoud gebeurt naar verwachting in 2020 of 2021.

Preventieve maatregelen

Het verlagen van de maximumsnelheid op de A79 naar 100 km/uur is één van de maatregelen dat Rijkswaterstaat neemt in aanloop naar het groot onderhoud.
De verlaging is nodig om binnen de kaders van het snelhedenbeleid te blijven voor milieu en verkeersveiligheid. Bij de huidige snelheid van 120 km/uur is er bijvoorbeeld toenemende kans op asfaltschades die gerepareerd moeten worden. Bovendien levert een snelheid van 100 km/uur een hogere veiligheid voor weggebruikers op (ook vanwege bijvoorbeeld de afwatering bij hevige regenval) en een betere beschikbaarheid van de weg. Ook pakt de snelheidsverlaging positief uit voor de geluidsproductie; door de snelheidsverlaging neemt de geluidproductie met ongeveer 1,4 dB af.

Andere maatregelen zijn het herstellen van markeringen en bebakening, het verlagen van bermen voor een betere afwatering en reparaties van asfaltschades. Op die manier ontstaat een veilige doorstroming tot aan het groot onderhoud.
Vorig jaar zijn al beschadigingen in het wegdek van de A79 gerepareerd en werd de onduidelijke belijning aangepakt.