Nepagenten uit Heerlen en Kerkrade voor 9 en 14 jaar de cel in

Foto: Rechtbank Limburg

Een 41-jarige man uit Heerlen en een 29-jarige man uit Kerkrade zijn vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot gevangenisstraffen van 9 respectievelijk 14 jaar. Zij stonden voor meerdere delicten terecht, waaronder een gewelddadige woningoverval in Landgraaf waar zij, gehuld in politie-uniformen, de bewoner ernstig verwondden.

Woningoverval door nepagenten

Beide verdachten hebben op 10 mei 2016, verkleed als politieagenten een gewapende overval gepleegd op een woning in Landgraaf. Dat de bewoners thuis waren, weerhield de verdachten er niet van om hennep te stelen. Die bedoeling werd echter verhinderd omdat een van de bewoners weerstand bood. Een verdachte werd in zijn been, en de ander in zijn bil gestoken. Daarop riep de ene verdachte tegen de ander te schieten op de bewoner, waarop meerdere kogels werden afgevuurd die de bewoner ernstig verwondden.
De verdachten zijn toen de woning uit gevlucht. Op straat hebben zij onder bedreiging van een vuurwapen een auto tot stoppen en de bestuurster tot uitstappen gedwongen en zijn er vervolgens met de auto vandoor gegaan.

Poging doodslag

Dat de verdachten uit nood hebben geschoten omdat de bewoner hen met een mes stak, volgt de rechtbank niet. De rechtbank oordeelt daarom dat poging doodslag is bewezen. Immers uit het op korte afstand meerdere kogels op de bewoner afvuren, blijkt dat ze de bewoner wilden doden.

Andere feiten

De verdachten stonden verder nog terecht voor een reeks andere delicten.

De 41-jarige man pleegde ook een woninginbraak in Den Helder. Toen hij daarbij heterdaad door de bewoner werd overlopen, heeft hij geweld tegen de bewoner gebruikt. Ook heeft hij zich met geweld verzet tegen buurtbewoners die hem probeerden aan te houden.

De 29-jarige man heeft verder nog een zeer gewelddadige woningoverval in Brunssum gepleegd. Daarbij werd de bewoner mishandeld en overgoten met benzine. Er werd gedreigd hem in brand te steken als hij geen geld of spullen zou geven. Ten slotte heeft deze verdachte nog een woninginbraak in Duitsland gepleegd, waarbij hij ook de auto van de bewoners heeft gestolen.
Ook werden in de woning waar de man verbleef meerdere (imitatie)wapens aangetroffen.
De verdachte wordt vrijgesproken van een plofkraak op de geldautomaat van de ING bank in Brunssum. Er is daarvoor onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.

Celstraf

De rechtbank is van oordeel dat voor beide mannen een lange gevangenisstraf passend is. Beide mannen hebben geen enkel respect voor de eigendommen van anderen. Ze schrikken er niet voor terug om mensen in hun eigen woning met wapen te overvallen. Bijzonder kwalijk is dat de verdachten zich bij de woningoverval in Landgraaf hebben verkleed als politieagenten. Daarmee hebben ze het vertrouwen van de burger in de politie ondermijnd. En daarmee ook de rechtsorde ondermijnd. De rechtbank houdt er bij de straf ook rekening mee dat de mannen al vaker zijn veroordeeld voor ernstige strafbare feiten.

De 41-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaren.

De 29-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaren.

Ook moeten de verdachten aan de slachtoffers een vergoeding betalen voor geleden schade.