Twaalf aanhouding bij Euregionale politiecontrole tegen mobiel banditisme

Foto: Landgraaf.nieuws.nl

Bij de gezamenlijke politiecontrole die woensdag door Belgische, Duitse en Nederlandse politie in de Euregio werd gehouden zijn 12 personen aangehouden. Verkeer op autosnelwegen, zoals de A76 bij de grensovergang Heerlen – Aachen en de E40 bij grensovergang Aken – Lichtenbusch werd gecontroleerd, maar ook voor de secundaire wegen en zelfs de lokale sluiproutes zoals zandpaden was aandacht.

Internationale politiecontrole in de grensstreek

Langs de ongeveer 40 kilometer lange grens in de Euregio van Heerlen tot aan Eupen in België waren 250 agenten uit de drie landen massaal op de been voor de internationale controle tegen rondtrekkende criminele groepen. Daarbij zijn honderden voertuigen en meer dan duizend personen gecontroleerd tijdens de controleactie.
Er is voor ongeveer 20.000 euro aan openstaande boetes geïnd. Een gestolen auto is in beslag genomen, net als twee gestolen racefietsen die werden aangetroffen door agenten. Er zijn ook wapens zoals een groot mes, pepperspray en een taser in gecontroleerde voertuigen door agenten gevonden, die ook ondersteuning kregen van speurhonden en een politiehelikopter.

Bij een aantal personen zijn verdovende middelen aangetroffen. Een man bleek bij controle op de A76 al enkele jaren zonder geldig rijbewijs te rijden. Door agenten werden ook twee winkeldieven op heterdaad betrapt in het grensgebied en ook zij werden aangehouden. Vanuit verkeersveiligheid stuitte de politie op een baby die niet in een kinderzitje zat.

Gezamenlijke aanpak

In de Euregio neemt het mobiel banditisme toe. Gepleegd door met name verdachten uit Oost-Europa.
De term ‘mobiel banditisme’ wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven. Winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.