Plan voor groot energiepark op voormalig stortterrein Abdissenbosch

Foto: Landgraaf.nieuws.nl

Bodemzorg Limburg, de eigenaar van het voormalig stortterrein in Abdissenbosch, heeft de gemeente Landgraaf medewerking gevraagd een energiepark te ontwikkelen. Dat moet van de grond komen op het voormalige stortterrein Abdissenbosch, tegen de grens met Duitsland.
Het beoogde ‘Energiepark Abdissenbosch’ bestaat uit een zonnepark van 10 tot 12 hectaren.
Daarnaast wil NPG Energy op het terrein drie windmolens bouwen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Landgraaf wil meewerken aan beide initiatieven. Maar dan moet het project wel voordeel opleveren voor omwonenden.
Aanvullende onderzoeken moeten aantonen of beide projecten haalbaar zijn.

Duurzaamheid

De gemeente Landgraaf heeft een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid in de regio. Met het in 2014 gestarte zonnepanelenproject heeft de gemeente al belangrijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid.
Landgraaf streeft ernaar om, als onderdeel van PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie) samen met de andere Parkstadgemeenten in 2040 een energieneutrale regio te zijn.
De plannen van Bodemzorg Limburg en NPG Energy dragen daaraan bij. Het energiepark zou zo’n 9.000 huishoudens kunnen gaan voorzien van energie. Globaal 3.000 huishoudens door plaatsing van tussen de twintig- en veertigduizend zonnepanelen. En tussen de zeven- en twaalfduizend huishoudens door de 3 windturbines.
In een eerste planning zou de bouw van het zonnepark eind 2019 kunnen starten, de bouw van het windpark zou een jaar later kunnen beginnen.

Informatie

Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd over de initiatieven. Verantwoordelijk wethouder Freed Janssen: “Omdat we belang hechten aan de mening van onze inwoners organiseren we op woensdag 19 september 2018 een startbijeenkomst om 19.30 uur in de Brandpoort aan de Hoogstraat 191 in Landgraaf.”
Belangstellenden kunnen zich aanmelden vóór maandag 10 september. Dat kan via het e-mailadres [email protected] met vermelding in het onderwerp van de e-mail: ‘Aanmelding startbijeenkomst 19 september’ en het aantal personen dat wil deelnemen.