Campagne dementie ‘We zijn zelf het medicijn!’ ook in Landgraaf

‘We zijn zelf het medicijn’ is een campagne van Alzheimer Centrum Limburg. Boodschap van de campagne: met een gezonde(re) leefstijl kun je in 30 procent van de gevallen dementie voorkomen. Veel mensen weten dit niet. Om méér mensen daarvan bewust te maken, loopt tot eind 2018 de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’.

Dementie

Het aantal mensen met dementie neemt snel toe. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat dementie in 30 procent van de gevallen te voorkomen is.
De campagne heeft drie boodschappen: 1. Beweeg regelmatig. 2. Eet gezond. 3. Blijf nieuwsgierig. Alle drie de activiteiten zijn goed voor de hersenen. Daarmee voorkom je dementie.

Beweeg regelmatig

Het advies is om elke dag ruim 20 minuten te bewegen. Neem bijvoorbeeld eens vaker de trap. Pak de fiets, laat de auto staan en loop naar de winkel. Wandel elke dag, en voor wie bureauwerk doet, probeer elke 30 minuten de benen te strekken.

Eet gezond

Onderzoek wijst uit dat een dieet bestaande uit veel vette vis, groenten, peulvruchten (bonen), fruit, granen en olijfolie kunnen beschermen tegen dementie. Kies daarbij voor minder zuivelproducten, vlees en roomboter of margarine.

Blijf nieuwsgierig

We kunnen onze hersenen gezond houden door ze te blijven trainen. Een uitstekende manier om de
hersenen in conditie te houden is om nieuwe dingen te leren en activiteiten te ondernemen die uitdagend zijn. Denk aan lezen, het doen van vrijwilligerswerk, of het leren van een taal.

MijnBreincoach app

Binnen de campagne is een aparte app ontwikkeld, de MijnBreincoach app. De app geeft eenvoudige tips over hoe je meer kunt bewegen, gezonder kun eten, stress kunt vermijden en op welke manieren u nieuwsgierig kunt blijven in het leven. De app helpt bij het nemen van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl en gezondere hersenen. U kiest zelf een onderwerp en bepaalt waar, wanneer en hoe u aan de slag gaat. U kunt de MijnBreincoach app gratis downloaden en gebruiken. De app is verkrijgbaar bij Google Play en de App Store.

Activiteiten in Landgraaf

De gemeente Landgraaf organiseert in het verlengde van deze campagne diverse activiteiten:

  • Zaterdag 8 september: Informatiestand bij open huis gerenoveerde Petrus en Paulus kerk.
  • Donderdag 13 september van 18.30 tot 20.00 uur: Lezing tijdens Burentref ‘mediterrane avond’ in Wijkpunt De Dormig. Thema: Gezonde voeding.
  • Vrijdag 21 september: Bibliotheek Landgraaf activiteiten in het kader van de Alzheimerdag.
  • Woensdag 3 oktober om 19.00 uur: Lezing in Wijkpunt Dr. Calshof in samenwerking met Medisch Centrum Putstraat. Het onderwerp van de lezing is Bewegen.
  • Donderdag 29 november van 14.00 tot 16.00 uur: Huiskamerproject ‘A gen Bruk’ (Banebergpassage 54). Thema: ‘Nieuwgierig blijven’ (mentaal actief blijven).
  • Donderdag 24 januari van 18.30 tot 22.00 uur, Burgerhoes en bibliotheek): afsluiting project MijnBreincoach met bekende Landgraafse gasten. Naast de promotie van de app brengen we nogmaals de drie belangrijkste thema’s onder de aandacht: gezonde voeding, bewegen en Nieuwsgierigheid/mentaal actief blijven.

Kijk voor meer informatie ook op de website www.wezijnzelfhetmedicijn.nl.