Vannacht gaat de wintertijd weer in, wellicht voor ‘t laatst?

Foto: Pixabay

Vannacht gaat, zoals gebruikelijk op de laatste zondag van oktober, de wintertijd weer in.
In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober moeten we om 03.00 uur de wijzers of cijfers van onze uurwerken eenmalig weer terugzetten op 02.00 uur.
De nacht duurt dus in feite 60 minuten langer, een extra tijd die besteed kan worden aan slaap, werk of vertier.

Zomer- / winter- / standaardtijd

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die periode duurt maar 5 maanden, van de laatste zondag van oktober tot aan de laatste zondag van maart.

Door in de zomerperiode langer gebruik te maken van het zonlicht wordt energie bespaard. Dat was de achterliggende gedachte althans bij de (her)invoering van de zomertijd in 1977, een paar jaar na de oliecrisis.

Europese Unie

Er is op dit moment veel discussie over of we hiermee door moeten gaan. De Europese Unie heeft aan haar lidstaten gevraagd voor 1 april een besluit te nemen of de lidstaten de zomertijd aan willen houden of de wintertijd.

Wat vind jij daar eigenlijk van?

Moeten we de zomertijd afschaffen? Of toch in het laatste weekend van maart 2019 nog één keer terug naar de zomertijd en het zo laten? Moeten we hetzelfde doen als België, Duitsland en Frankrijk? Of moeten we daar een referendum over gaan houden en de inwoners van Nederland daarover laten beslissen? Of heb jij een ander idee?

Geef jouw mening op de Facebookpagina van heerlen.nieuws.nl.

Zomertijd 2019

Mocht de zomertijd volgend jaar opnieuw weer ingaan, dan gebeurt dat altijd op de laatste zondag van maart.
In 2019 is dat op zondag 31 maart.