Burgemeester Jos Som “Ridder” van Oranje en “Ereburger” van Kerkrade

Foto: Gemeente Kerkrade

Nadat de heer Jos Som (67) vorige week al de Eurode Eremedaille in ontvangst had mogen nemen kreeg hij donderdagmiddag nog twee belangrijke onderscheidingen uitgereikt.
De burgemeester van Kerkrade werd niet alleen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ook werd hem door de gemeenteraad het Ereburgerschap van de gemeente Kerkrade verleend.
Hij kreeg deze onderscheidingen tijdens een bijzondere raadsvergadering in Hof van Gaia in de GaiaZOO Kerkrade.
Tevens beëdigde gouverneur Theo Bovens tijdens deze vergadering Jos Som als waarnemend burgemeester van Kerkrade. Jos Som blijft dat tot aan de komst van de nieuwe burgemeester.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Som, geboren en getogen in het Gelderse Didam, wordt geroemd als een echte burgervader. Hij is dit jaar al 40 jaar actief in het openbaar bestuur. Som was eerder raadslid en wethouder in Didam en sinds 1994 burgemeester in Limburg. Eerst van Gulpen, later tevens waarnemend in Wittem en daarna van de gemeente Gulpen-Wittem. Sinds 2000 is Jos Som burgemeester van de gemeente Kerkrade.

“Jos Som is helder en een inspirator voor anderen. Hij, straalt natuurlijk gezag uit en weet processen met tegengestelde belangen in goede banen te leiden,” zei Gouverneur Bovens. De gouverneur noemde in zijn toespraak vooral zijn verdiensten bij het moeizame proces om het stadscentrum nieuw leven in te blazen.

“Deze burgemeester wist op het moeilijkste moment door lef, tact en strategisch maneuvreren het proces vlot te trekken.” Ook zijn bemoeienis met de totstandkoming van het Museumplein Limburg, het nieuwe theater HUB werd geroemd. Niet in de laatste plaats werd zijn rol als pleitbezorger voor meer grensoverschrijdende samenwerking genoemd. Hij kreeg daarvoor in 2007 een hoge Duitse onderscheiding.

Maar bovenal wordt Som als mens gewaardeerd. Hij is een verbinder en heeft een warme interesse in de persoonlijke situatie van iedereen. Ook is hij maatschappelijk zeer actief en warm pleitbezorger van onder meer voetbalclub Roda en het Wereld Muziek Concours. Jos Som is beschermheer van vele Kerkraadse verenigingen en organisaties.

Als burgemeester hield hij ook als het ging om openbare orde en veiligheid een rechte koers. Jos Som had het daarom niet altijd gemakkelijk. Zo moest hij in 2015 een tijd met zijn gezin onderduiken na bedreigingen door motorbendes. “Wat deze burgemeester heeft bereikt voor zijn stad, over de landsgrenzen heen en op het gebied van veilig en aangenaam leven in Kerkrade vormt een voorbeeldige en verdiende grondslag voor deze onderscheiding.”

Ereburgerschap van de gemeente Kerkrade

Ook de gemeenteraad van Kerkrade liet zich niet onbetuigd. Die verleende, bij handen van locoburgemeester Tim Weijers, tijdens dezelfde vergadering burgemeester Jos Som het Ereburgerschap van de gemeente Kerkrade.
“Deze hoogste en bijzonder eervolle onderscheiding van de gemeente Kerkrade voor burgemeester Jos Som is meer dan terecht. Zijn werkwijze is inspirerend en grensverleggend voor Kerkrade en wordt binnen maar ook ver buiten de gemeentegrenzen door velen gewaardeerd.”

Burgemeester Jos Som ontving deze onderscheiding omdat hij gedurende 18 jaar als burgemeester van Kerkrade zich op zeer
benaderbare en toegankelijke wijze met hart en ziel heeft ingezet voor de inwoners en de gemeenschap in deze stad.
De heer Som heeft zich bovenmatig ingezet voor een veilige publieke omgeving door zijn jarenlange deelname aan de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Zijn zichtbaarheid in de gemeenschap van Kerkrade en in de regio heeft bijgedragen aan een zeer uitgebreid sociaal/maatschappelijk netwerk voor deze stad.
Zijn buitengewoon sterke inzet voor grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio met partners als Herzogenrath, Städteregion Aachen en Charlemagne heeft gezorgd voor aansprekende resultaten op dit gebied.

Ook zijn rol als voorzitter van het college en gemeenteraad heeft hij op een pragmatische en zakelijk manier ingevuld. Deze aanpak heeft bijgedragen aan adequate besluitvorming en aan noodzakelijke verbindingen in formele en informele bijeenkomsten.
Burgemeester Jos Som heeft veel respect en waardering ontvangen voor de wijze waarop hij erin is geslaagd een hechte band te smeden tussen Bestuur en ambtenaren.
Hij heeft zich op bijzondere wijze ingezet om een nieuw kunstwerk in het hart van Kerkrade te realiseren. Met dit nieuwe symbool, ‘Viva la Vida’ (Vier het Leven), is er bijgedragen aan een nieuw toekomstperspectief voor Kerkrade.
Al deze facetten hebben eraan bijgedragen dat burgemeester Jos Som in zijn rol als burgervader of voorzitter op zeer uitzonderlijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap van Kerkrade en de gemeente Kerkrade.