Woonwagenbewoners mogen tot begin januari aan Moltweg blijven

Foto: Google Streetview

De twee woonwagenbewoners die een standplaats claimen in Landgraaf mogen tot uiterlijk 2 januari 2019 op de parkeerplaats aan de Moltweg in Landgraaf blijven staan.
Niet omdat de gemeente Landgraaf in deze kwestie van standpunt is veranderd, maar omdat beide woonwagenbewoners afgelopen dagen medestanders opriepen hen te ondersteunen in de strijd voor behoud van hun cultuur en daarom massaal naar de parkeerplaats aan de Moltweg te komen. Dat moet volgens burgemeester Raymond Vlecken en volgens de Wet Openbare Manifestaties (WOM) gezien worden als ‘een oproep tot een manifestatie’.

Beschikking

Daarom besloot de burgemeester die manifestatie toe te staan op de parkeerplaats aan de Moltweg naast het Casino tot uiterlijk 2 januari. Dit gebeurt onder strikte voorwaarden, die in de vorm van een beschikking zijn uitgereikt aan de woonwagenbewoners.

Manifestatie

De gemeente baseert zich hiermee op de bestaande adviezen over demonstraties en manifestaties. Hierin wordt burgemeesters geadviseerd ‘nadrukkelijk mee te wegen dat naast het handhaven van de wet de burgemeester het ook als zijn rol ziet om de grondrechten, vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie, te beschermen en bovendien te zorgen voor het maken van verbinding.’

Standpunt gemeente ongewijzigd

Dit laat overigens onverlet dat de gemeente Landgraaf op het standpunt blijft staan dat er voor de twee woonwagenbewoners geen ruimte is op de bestaande woonwagenkampjes in de gemeente Landgraaf.