Provinciebreed fusiereferendum niet via rechter af te dwingen

Foto: Rechtbank Limburg

Er komt geen provinciebreed referendum over de herindelingsplannen van Landgraaf en Heerlen. Althans niet afgedwongen via een rechterlijke uitspraak.
Het verzoek van de Stichting Burgercomité Zelfstandig Landgraaf is gisteren door de voorzieningenrechter in Roermond afgewezen. De rechter achtte het verzoek, zonder hiervoor met de betrokken partijen in zitting bijeen te komen, “op grond van de door partijen ingezonden stukken (..) ongegrond.”

Bestuursrechter

De voorzieningenrechter oordeelde dat het bezwaar gericht tegen het Herindelingsadvies door de Minister niet-ontvankelijk zal worden verklaard. Want “bij de totstandkoming van de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi) is beoogd om ter zake van de met het oog op de voorbereiding van een herindelingswet genomen beslissingen en tussenstappen beroep bij de bestuursrechter uit te sluiten en dat deze beslissingen en tussenstappen bovendien niet als voor beroep vatbare besluiten kunnen worden aangemerkt omdat zij rechtsgevolg ontberen.”

In gewone mensentaal: de bestuursrechter kan niet ingrijpen in de besluitvorming in het kader van de Wet Arhi.
Daarom wijst hij ook het verzoek om een voorlopige voorziening in de vorm van een referendum af. De rechter ziet in dit kader het referendum niet anders als een instrument om in te grijpen “in de besluitvorming in het kader van de Wet Arhi en niet op het treffen van een voorlopige maatregel betreffende de toepassing van de Referendumverordening.”