Oppositie maakt zich zorgen over belangen gemeentepersoneel

Foto:

De fracties PvdA, SP, GroenLinks, VVD en Fractie Haarbosch in Landgraaf uitten in een brief aan het college van B&W hun zorgen over de belangenbehartiging van het personeel van de gemeente Landgraaf en haar inwoners. Van diverse contacten uit het ambtelijke apparaat ontvingen zij signalen over ongerustheid en onrust onder de medewerkers. Die vrezen dat hun belangen niet, onvoldoende of te laat worden behartigd als het huidige college blijft weigeren om, gelijktijdig met het doorlopen van de Ahri-procedure, met het college van Heerlen te gaan praten over de inrichting van een nieuwe ambtelijke organisatie.

Nieuwe organisatie

Die nieuwe ambtelijke organisatie moet als de herindeling doorgaat op 1 januari 2019 klaar zijn voor de uitoefening van haar taken. De gemeentebesturen van Landgraaf en Heerlen zullen daarom vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor inwoners (continuïteit dienstverlening) en eigen medewerkers (rechtspositie) in gezamenlijkheid én tijdig met de voorbereidingen moeten beginnen.

Negatieve gevolgen

In de brief aan het college van B&W stellen de genoemde fracties dat als Landgraaf niet aan tafel verschijnt, Heerlen vanuit het verantwoordelijkheidsgevoel voor haar eigen medewerkers niet langer kan wachten. “De gemeente Heerlen zal, al dan niet met ondersteuning van de Provincie Limburg, met de voorbereidingen (waaronder de inrichting van de nieuwe organisatie) moeten beginnen. In dat geval sluiten de medewerkers van Landgraaf later aan en zullen zij de negatieve gevolgen daarvan mogelijk gaan ondervinden. Dat is althans de vrees die wij tegenkomen binnen de ambtelijke organisatie van Landgraaf. Onze fracties voelen nadrukkelijk de verantwoordelijkheid voor de mogelijke gevolgen voor ons personeel en onze inwoners.”

Twee-sporen-beleid

Vandaar een oproep aan B&W om een twee-sporen-beleid in deze kwestie tot dat de beslissing over al dan niet fuseren is gevallen.
Naast het spoor van het collegeverzet zou samen met de gemeente Heerlen ook het spoor van een ordentelijke en gedegen voorbereiding op de start van een nieuwe ambtelijke organisatie op 1 januari 2019 moeten worden doorlopen. “Immers, verantwoord besturen betekent dat je ook moet zijn voorbereid op een in de ogen van het college ongewenste uitkomst: herindeling op 1 januari 2019.”

De fracties PvdA, SP, GroenLinks, VVD en Fractie Haarbosch in Landgraaf zien geen argumenten waarom Landgraaf zich tegen die twee-sporen-aanpak zou moeten verzetten, en hebben het college derhalve schriftelijk gevraagd of het bereid is om die twee-sporen-aanpak in het belang van ambtelijk personeel en de inwoners van Landgraaf te volgen.