Vier inwoners van Landgraaf benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Foto: CCO Public Domain

Vandaag, woensdag 26 april reikte burgemeester Raymond Vlecken een aantal lintjes uit.
Vier inwoners van Landgraaf werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

  • Mevrouw M.J. (Mieke) Berkers-Poelmans
  • Mevrouw F.A. (Fanny) Jansen-Jancic
  • Mevrouw C.M.E. (Carina) Hensgens-Offermans
  • De heer E.B.M. (Eddy) Jongboom

Mevrouw M.J. (Mieke) Berkers-Poelmans

Van 1983 tot 2007 was mevrouw Poelmans w/v Berkers bestuurslid van wijkvereniging Lichtenberg en heeft zij zich met hart en ziel ingezet voor ‘haar’ wijk. Zij was van het begin de dragende kracht van de wijkvereniging.
Van de 750 gezinnen waren mede dank zij haar inspanning zo’n 475 lid. Zij bezocht vele gezinnen in haar wijk, zij inde de contributie, bezocht de zieken en bejaarden, gaf acte de présence bij gelegenheden als geboorten, communiefeesten, huwelijken, huwelijksjubilea en bij overlijden van wijkbewoners. Ook organiseerde mevrouw Berkers allerlei activiteiten voor de kinderen met hun ouders: Sint Maarten, kerststukjes maken, carnavalsfeest, palmpasen, paaseieren zoeken, processie, uitstapjes naar pretparken, straatfeestjes en Koninginnedag. Voor de ouderen organiseerde zij kienavonden, fabrieksuitstapjes en bewonersavonden.

De laatste jaren hielp zij ook mee op de jaarlijkse burendag op het Surinameplein in de wijk.
Mevrouw Berkers ging de leefbaarheid van haar wijk zeer ter harte. Zo was zij de grote aanjager van de oprichting van de inmiddels vernieuwde en verruimde speeltuin aan het Surinameplein, achter de kerk van Lichtenberg. Zo ook van de realisatie van twee inmiddels weer ontruimde jeu de boules-banen aan het Koninginneplein, de aanleg van een trap- of sportveld met een metershoge stalen omheining, met aangrenzend een omheinde honden-uitlaatplaats alsmede van de herinrichting van het gebied van de voormalige lagere school aan de Pasweg/Surinameplein.
Mede door haar inzet kreeg de Lichtenbergerstraat geen aansluiting op de drukke Pasweg en werd de aansluitende Veldstraat een 30km-zone. Ook door haar bemiddeling werd het parkeerprobleem bij de
basisschool ‘de Carrousel’ opgelost.

Ook was mevr. Berkers ongeveer acht jaar lid van de Stuurgroep Buurtbeheer Landgraaf. In deze stuurgroep had de gemeente Landgraaf, politie, SWL (later Welsun), het Opbouwwerk buurtbeheer SWL, de drie woningverenigingen en bewonersverenigingen zitting. Buurtbeheer was gericht op daadkracht en resultaten van oplossingen voor problematieken binnen de wijken. Door deze interdisciplinaire samenwerking wilde men tastbare resultaten bespoedigen voor allerlei zaken die in de wijken speelden. Mevrouw Berkers stond in de Stuur-groep haar ‘mannetje’; en had men grote waardering voor haar inbreng en inzet. Door haar overtuigingskracht wist zij veel te bereiken voor de inwoners van Landgraaf.

Mevr. Berkers is docente Nederlands aan inburgeraars bij het Service Gilde Landgraaf. Aanvankelijk heeft ze dit een tijd in klassikaal verband gedaan en nadien (2009) op individuele basis. Dit werk doet ze met veel plezier, enthousiasme en goede resultaten. De Stichting is in 1992 opgericht met als doelstelling kennis, kunde, en vaardigheden over te brengen, die met name bij ouderen aanwezig is niet verloren te laten gaan.

Mevr. Berkers was drie jaar lang (2005-2008) ‘maatje’ van een alleenstaande gehandicapte Landgraafse inwoonster, tot het moment waarop zij in een woongroep haar plekje vond. Daarnaast is zij mantelzorger voor nog twee Landgraafse personen. Ze gaf van 2002 tot 2015 bijlessen aan drie kinderen in haar wijk met leermoeilijkheden, zodanig dat deze kinderen, na de basisschool, met succes hoger onderwijs hebben kunnen volgen.

Zij was tijdens haar loopbaan 41 jaar als fulltime en daarna nog 3 jaar als parttime-onderwijzeres werkzaam aan diverse basisscholen. Zij werd daar getypeerd als een probleemoplosser en bezat pedagogische kwaliteiten die alom werden geprezen en gewaardeerd.

Mevrouw F.A. (Fanny) Jansen-Jancic

Vanaf 1994 is mevrouw Jancic w/v Jansen secretaris en vrijwilliger van de Zonnebloem afdeling Schaesberg-centrum/Leenhof.
Vanaf het begin van deelname aan de Zonnebloem is mevrouw Jansen bestuurssecretaris en een actief lid. Binnen het bestuur neemt zij het voortouw bij activiteiten, zowel bij het bedenken als ook de uitvoering ervan. Zo organiseert zij bezoeken en activiteiten en legt zelf bezoeken af bij gasten die door ouderdom of gebrek minder deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Alle bestuurs- en afdelingsvergaderingen vinden bij mevrouw Jansen thuis plaats. Zij is sinds 2004 Hoofd Catering en het aanspreekpunt voor de gasten en de hotelier, voor alles wat betreft voeding en extra catering. Zij kent de diëten van de gasten en regelt de extra voorzieningen in de nacht (bijv. voor diabetici). Zij leidt tevens de ochtendgymnastiek en de spellen-activiteiten. In het kader van de JUMBO-actie organiseert zij voor 10 deelnemers de Kerstviering. Mevrouw Jansen is de aanjager voor het vinden van sponsoren en extra vrijwilligers als er een grotere activiteit wordt georganiseerd. Externe contacten, zoals met het Charlemagne College en de Petrus & Paulusparochie Schaesberg worden door haar gelegd. Naar alle activiteiten die niet in de kern Schaesberg worden georganiseerd, is zij steeds bereid gasten met de auto te halen en te brengen, bijvoorbeeld naar het Streektheater Heerlen/Parade Brunssum/Theater Waubach, Corneliushuis Heerlen en de Rodahal Kerkrade. Zij wordt getypeerd als de spil van de afdeling.

Sinds 1996 is zij bestuurslid en vrijwilliger van de Stichting Leenderkapelletje.
Mevrouw Jansen-Jancic vervoert ouderen en hulpbehoevenden naar de kapel bij plechtigheden en onderhoudt mede deze kapel. De stichting Leenderkapelletje beheert enerzijds de kapel als Rijksmonument en anderzijds verzorgen de leden van de stichting de vieringen van de H. Mis aan de kapel, die toegewijd is aan de O.L. Vrouw van de berg Carmel en als zodanig een bekend bedevaartsoord voor velen. Het bestuur telt 6 leden, die actief de vieringen aan de kapel, vooral dagelijks in de meimaand verzorgen. Zij is al meer dan 20 jaar een actief bestuurslid binnen de stichting en betrokken bij de diverse activiteiten rond de vieringen van de kapel. Vele ouderen, die niet meer op eigen kracht naar de kapel kunnen komen worden door mevrouw Jansen geholpen en vaak met eigen vervoer kosteloos naar de kapel gebracht.

Sinds 2015 is zij lid van de Cliëntenraad Delphinium. Zij is, sinds de oprichting op 18 mei 2015, actief lid van deze cliëntenraad en maakt ze zich sterk voor het welzijn van de cliënten. Ook bij de uitstapjes kan er altijd op haar gerekend worden en levert zij een bijdrage aan de dagbesteding. De cliëntenraad van Delphinium behartigt de gemeenschappelijke belangen van de cliënten. Het bestuur moet bij beslissingen rekening houden met het advies van de cliëntenraad. Zij hebben twee dependances, t.w. één in Landgraaf en één in Nuth.

Van 2005 tot 2010 was zij actief lid van het lokaal platform Vrijwilligerswerk Landgraaf, opgericht in 2001. Dit platform heeft met name tot taak:

  • het volgen van de lokale, provinciale en landelijke beleidsontwikkelingen op het terrein van het vrijwilligerswerk en hierover gevraagd dan wel ongevraagd advies uit te brengen aan het gemeentebestuur over het vrijwilligersbeleid in de gemeente;
  • het organiseren en promoten van lokale vrijwilligersactiviteiten;
  • het verwerven van fondsen t.b.v. het vrijwilligerswerk.

Zo’n 3 jaar is zij mantelzorger voor haar zus, die in een verpleeghuis te Nuth verblijft.
In het verleden heeft mevrouw Jansen steeds vrijwilligerswerk gedaan in de periodes dat haar kinderen op school c.q. sportclub zaten, t.w. ouderraad lagere school en Eijkhagencollege en Voetbalvereniging Kolonia.

Mevrouw C.M.E. (Carina) Hensgens-Offermans

Vanaf 2008 is mevrouw Hensgens secretaris en 2e penningmeester van de Stichting Theater Landgraaf. Zij is een plichtsgetrouw en zeer betrokken bestuurslid die op gepassioneerde wijze haar taken met een tomeloze inzet contentieus en correct vervult. En zelfs meer dan dat. Niet alleen als actief bestuurslid, maar ook initiator van nieuwe activiteiten en ideeën draagt zij in belangrijke mate bij aan de dynamiek van Theater Landgraaf. Zij maakt deelt uit van de groep bevoegde leidinggevenden voor de horeca. Verder verzorgt zij zeer regelmatig de kassa en bonnenverkoop. Zij is onder andere trekker van de jaarlijkse buitenmarkt bij de opening van het seizoen, Café Chantant een succesvol muziekprogramma is aan haar geest ontsproten. Verder maakt zij deel uit van de werkgroep ‘programmering’, die verantwoordelijk is voor de totale jaarprogrammering van Theater Landgraaf. Zij vertegenwoordigt de stichting ook in allerlei overlegorganen op lokale en regionale schaal. Voor enkele van deze overlegstructuren verzorgt zij de verslaglegging. Op haar eigen natuurlijke en onbevangen wijze weet zij mensen te motiveren en activeren. Kenmerkend is dat zij overal het fijne van wil weten. Dat brengt haar met velen in contact en zij kan daardoor terugvallen op een zeer uitgebreid en divers netwerk, waar het Theater dankbaar gebruik van maakt. Een tomeloze en onvermoeibare inzet kenmerken haar. Voor het Theater is zij van grote waarde.

Sinds 2010 is zij adviseur van de Stichting Abel (Algemeen Belang Landgraaf). Mevrouw Hensgens-Offermans is binnen deze (voortaan ABEL) een zeer gewaardeerd en betrokken lid van de Adviescommissie Bestedingen. Deze commissie beoordeelt jaarlijks de ingediende subsidie-aanvragen van Landgraafse organisaties en verenigingen en adviseert het Stichtingsbestuur over de subsidietoekenningen. Zij verricht deze werkzaamheden als vrijwilligster met zeer veel kennis van Landgraafse culturele en maatschappelijke verenigingsleven. Op 6 oktober 1997 wijzigde de Stichting CAI en Kabel Landgraaf haar statuten en ging feitelijk over in de Stichting Abel. Deze nieuwe stichting werd verantwoordelijk voor goed vermogensbeheer en zinvolle besteding van de opbrengsten van dit vermogen.

Van 2005 tot 2010 was ze bestuurslid van het LCMK (Landgraafs Carnavals Moeziek Konkoer). Mevrouw Hensgens-Offermans draagt veel carnavalsactiviteiten niet alleen een warm hart toe, maar levert ook een bijdrage aan het uitdragen van het cultuurgoed door zich actief in te zetten bij diverse verenigingen. Bij de overdracht aan het Perpluu Comité van het Landgraafs Carnavals Moeziek Konkoer in 2005 was zij bereid deel te nemen als bestuurslid van het nieuw opgerichte bestuur. Dit heeft zij 5 jaar gedaan. Haar inzet betrof de werving en begeleiding van deelnemers. Met haar warme persoonlijkheid en enthousiasme wist zij menig Landgravenaar uit te dagen de muzikale talenten in te zetten voor het uitbrengen van een ‘carnavalssjlager’. Ook de werving en samenstelling van de jury viel onder haar verantwoordelijkheid. Haar netwerk in Landgraaf, en vooral de kern Schaesberg, waar iedereen die zich inzet voor de carnaval haar kent, heeft geleid tot een opleving van de muziekcultuur.
Dat zij meerdere talenten inzet voor de carnaval is te zien aan de door haar geschilderde Landgraaf carnavalsposter, vorig jaar voor het eerst uitgebracht door de Stuurgroep Stichting Carnavalsorganisaties Landgraaf.

Van 2004 tot 2010 was zij bestuurslid van het Vrouwengilde Landgraaf.
Mevrouw Hensgens was van januari 2004 tot januari 2010 in het bestuur van het Vrouwengilde Landgraaf. Vanaf het begin viel zij op door haar inzet, haar kennis van zaken, de vele contacten op allerlei terrein. Zij was van onschatbare waarde voor de vele lezingen en vieringen van het gilde. Haar belangrijkste taak was als hoofdredacteur het samenstellen van het maandelijkse blad de ‘WIJzer’. Het kostte soms veel tijd om van alle activiteiten de gegevens te verzamelen, teneinde het blad op tijd klaar te hebben. Elk bestuurslid regelt meerdere lezingen per jaar, zit in één of meer werkgroepen om grotere activiteiten te organiseren. Zo was zij diverse keren lid van de werkgroep Kerstviering: voorbereiding Kerkdienst en organiseren van de Kerstviering (voor meer dan 100 dames) met Kerstdiner en bijv. optreden van Mannenkoor St. Joseph. Dit is slechts een klein deel van het vele werk wat mevrouw Hensgens voor het Vrouwengilde heeft gedaan.

Vanaf 2009 is zij secretaris van de Zonnebloem afdeling Nieuwenhagen
Een functie die haar op het hart geschreven is en zij met veel enthousiasme en inzet uitvoert. Ook een functie die veel tijd en energie kost. Zij is altijd aanwezig bij zowel bestuurlijke bijeenkomsten als ook activiteiten voor de gasten. Zij is een fijn teamgenoot met veel initiatieven en creativiteit, vooral in het vastleggen van programma’s voor de vele activiteiten voor de Zonnebloemgasten. De gasten zijn vooral oudere en soms zieke mensen met een lichte beperking. De Zonnebloem wil deze mensen laten deelnemen aan de maatschappij door hen uit het isolement te halen. Om deze reden brengen vrijwilligers hen een bezoekje, gaan met hen wandelen, nodigen hen uit voor de vele activiteiten die door het bestuur georganiseerd worden.

Mevrouw Hensgens was in de jaren 2010 tot en met 2012 actief voor Seniorweb Landgraaf en is ze zo’n 3 jaar lid geweest van de Gehandicaptenraad Landgraaf.
Ook was ze van 1990 tot omstreeks 2001 actief voor de Sjeeter Pölle, wat destijds een soort verlengstuk van het damescomité van de carnavalsvereniging D’r Schaesbergse Vasteloavends Verein was. Deze groep dames was verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse Dameszitting tijdens de carnaval. Iedere keer hebben zij voor een leuke, gezellige en bovenal fatsoenlijke dameszitting gezorgd. Zij heeft de functie van haar moeder overgenomen en was de drijvende kracht voor het artiestenprogramma. Vanwege haar grote netwerk, kon zij altijd goede (ook buitenlandse) artiesten voor hun programma contracteren. Zij had veel know-how en was altijd zeer gedreven. Mevrouw Hensgens is uitgeroepen tot vrouw van het jaar 2013 door Vrouwengilde Landgraaf en in dat zelfde jaar ontving ze de unieke culturele onderscheiding ‘Dr Sjeeter Grieënlächer’ van d’r Prinse Road Schaesberg.
Van mevrouw Hensgens kan gezegd worden dat zij een vrouw is met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Gepassioneerd en gedreven pakt zij de vele taken op van organisaties waarbij zij zich niet alleen betrokken voelt, maar waarvoor zij ook verantwoordelijkheid wil dragen hetzij als bestuurder, hetzij als betrokken en meelevende burger. Zij weet mensen te motiveren en te activeren.
Lang voordat het begrip door de overheid werd ingevoerd, was zij al voor de participatiesamenleving, waar iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor de eigen omgeving, actief. Zij is een voorbeeld voor velen.

De heer E.B.M. (Eddy) Jongboom

De heer Jongboom is sinds 1991 facilitair medewerker bij het Charlemagne College, locatie Eijkhagen in Landgraaf. Hij is voorgedragen vanwege zijn persoonlijke bijzondere verdiensten in de uitoefening van zijn baan. Hij doet namelijk meer dan van een conciërge verwacht wordt. Formeel is hij verantwoordelijk voor het beheer en bewaker van de fietsenstalling en alles wat daarbij komt kijken, alsmede voor het onderhouden van het buitengebied van de school. Zijn inzet gaat niet alleen in intensiteit, maar zeer zeker ook wat betreft in taken en verantwoordelijkheden veel verder dan wat van hem verwacht wordt. Indien nodig is hij in de avonden of voor dag en dauw in de school te vinden, zodat iedereen veilig het gebouw kan betreden. Ook als het alarm ’s nachts afgaat, rijdt hij op zijn scooter naar school.

Daarnaast is hij een vertrouwenspersoon en biedt mentale steun aan leerlingen. Hij is een belangrijke, zorgzame coach en mediator wanneer zich problemen voordoen. Leerlingen zoeken hem op, voelen zich vertrouwd bij hem en maken hun zorgen of dilemma’s bespreekbaar.
Bewoners spreken de heer Jongboom soms aan wanneer leerlingen onverhoopt overlast in de buurt veroorzaken. Hij corrigeert het gedrag van de leerlingen op een dusdanige manier dat beide partijen tevreden zijn. Hij helpt iedereen waar mogelijk en is altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken, zoals het ombouwen van de aula voor diploma-uitreikingen, open dagen en andere regelmatige terugkerende gebeurtenissen in de school, de verkeersregelaar tijdens ouderavonden, de man die ‘s avonds vrouwelijke collega’s naar hun auto begeleidt als het donker is. Hij kent ieder bij naam en gezicht, maar onderhoudt je ook met de mooiste verhalen van vroeger. Behulpzaamheid staat bij hem hoog in het vaandel en hij draagt dit ook uit.

Zijn belang is een goede continuïteit van de school en om bij iedereen een glimlach op zijn of haar gezicht te toveren. Hij cijfert zichzelf volledig weg en gaat voor het beste resultaat. Iets wat deze man heel bijzonder maakt. Dhr. Eddy Jongboom is een bijzonder mens met een groot sociaal hart en een
bindende factor bij de leerlingen. Hij wordt door hen op handen gedragen en niet alleen omdat hij al veel lekke banden geplakt heeft. Zijn dagelijkse vriendelijke bejegening van leerlingen en medewerkers, luisterend oor zijn voor leerlingen met problemen, maar ook het aanspreken op iemands gedrag maakte hem tot een icoon van het Eijkhagencollege. Zijn positieve bijdrage aan de opvoeding van vele middelbare scholieren is van grote waarde voor onze samenleving.

Zoals gezegd: Hij waakt niet alleen over de fietsenstalling, maar over de hele school. Bewakingscamera’s en een pasjessysteem zijn daardoor op deze school niet nodig. Niemand komt ongemerkt langs hem voorbij en hij kent ieder bij naam. Dhr. Jongboom ziet meteen als er zich jongelui begeven die er niets te zoeken hebben. Zoiets spreekt zich rond en werkt preventief. Iedereen is voor hem gelijk en hij maakt geen uitzondering in het type persoon op basis van geloof, geaardheid of afkomst. Door zijn open, vriendelijke en zorgzame karakter, de ongedwongen manier van omgaan met iedereen en zijn oplossingsgerichtheid, geven een extra dimensie die hij aan zijn dagelijks werk toevoegt. Hij wordt getypeerd als een pedagogisch medewerker avant la lettre met tevens een grote mate van technisch inzicht.

Het belang van zijn verdiensten liggen voornamelijk in de toegevoegde waarde voor het Eijkhagencollege en omgeving. Duizenden leerlingen waarderen zijn functioneren en blijven hem met respect herinneren, dan mag gesteld worden dat zijn instelling de werking en nawerking in de Landgraafse gemeenschap niet gemist heeft.