Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Pasmans-Claessen

Foto: CCO Public Domain

Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum binnen de Alzheimerstichting en bij gelegenheid van de viering van het 10-jarig bestaan van het Alzheimer Café Parkstad Limburg kreeg mevrouw Thera Pasmans-Claessen donderdag 21 september jongstleden in Kasteel Hoensbroek een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Vlecken van Landgraaf.

Zij ontving het lintje vanwege haar verdiensten bij de Alzheimerstichting als:

  • bestuurslid en vicevoorzitter van de lokale Alzheimerafdeling;
  • initiator van de ledencontactbijeenkomsten waar mantelzorgers hun verhaal kwijt kunnen en ondersteuning krijgen;
  • voorlichtster voor de Alzheimerafdeling bij beurzen en symposia;
  • belangenbehartiger en vraagbaak voor onder andere dementerenden en hun verwanten;
  • organisator van activiteiten.

Alzheimerafdeling

Mevrouw (T.M.J.) Thera Pasmans-Claessen (64), woonachtig De Wendelstraat 6 in Landgraaf, is in 1992 met tomeloze inzet betrokken geweest bij de oprichting van Alzheimer Oostelijk Zuid Limburg, de latere Alzheimerafdeling Parkstad Limburg.

Op niet aflatende wijze is zij geheel belangeloos en vrijwillig al 25 jaar actief voor dementerenden en hun naasten.
Met haar achtergrond als ervaren maatschappelijk werkster in verpleegklinieken, zette zij zich in haar eigen tijd actief in als bestuurslid en vicevoorzitter van de Alzheimerafdeling. Dit is zij nog altijd. Zij is hierbij zowel inhoudelijk deskundig betrokken alsook op ondersteunend, beleidsbepalend en organisatorisch gebied. Ze volgt kritisch het regionale en landelijke beleid en heeft altijd een constructieve inbreng.

Ook initieerde zij de zogenaamde ledencontactbijeenkomsten. Hier konden met name mantelzorgers van dementerenden lief en leed delen en van haar deskundigheid profiteren. Zij sloeg toen al actief de handen ineen om de belangen van mensen met dementie en hun naasten te behartigen. Zij was voor hen van onschatbare betekenis.

Pionier

Juist in de beginjaren was er weinig aandacht voor dementie. Ook was de betrokkenheid in de samenleving voor dit thema niet groot. Zij heeft zich toen niet laten tegenhouden. Vanwege haar grote inzet, passie en niet te stoppen energie blijft ze vechten voor een betere omgeving, vangnet, steun en begrip voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ze heeft een groot inlevingsvermogen, is iemand die altijd klaar staat en op wie nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan.

Ook wordt ze een van de bijzondere pioniers genoemd en mede dankzij haar zijn vele mooie initiatieven ontstaan.
Zo verzorgt ze op deskundige wijze de voorlichting via vele lezingen over dementie voor diverse doelgroepen op de stands van de Alzheimerafdeling op beurzen en symposia. Zij is een van de drijvende krachten achter de gesprekken met zowel gemeenten over de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers alsook met de belangrijkste zorgverzekeraar in deze regio.

Alzheimer Café Parkstad Limburg

Van het Alzheimer Café Parkstad Limburg, gevestigd in Tobias Heerlen, is zij een stuwende kracht, met een door haar geïnitieerde bibliotheek, nu ook mediatheek. Deze informatiebron is voor alle bezoekers van het Alzheimer café toegankelijk en via de website te benaderen.
Zij is tijdens Alzheimercaféavonden een betrokken en kundig adviseur met een luisterend oor. Zij bespreekt in het kwartaalbulletin boeken en cd’s en zorgt voor actuele informatie over ontwikkelingen op het terrein van dementie. Zij is belangenbehartiger en vraagbaak voor onder andere dementerenden en verwanten en bemant de telefoon van de Alzheimerstichting. Ook organiseert zij activiteiten, zoals een bezoek in het Jaar van de Mijnen aan het mijnmuseum te Heerlen en de mijnschacht te Kerkrade.