“Onrealistisch, en niet in belang van Landgraaf en inwoners.”

Foto:

Het collegevoorstel om het aantal formatieplaatsen uit te breiden valt niet goed bij de Landgraafse oppositiepartijen.
In een gezamenlijke persverklaring, getiteld ‘Landgraafs College kiest voor salarisverhoging’ reageert de oppositie op het voorstel van het college van B&W van afgelopen dinsdag om de formatie van het college uit te breiden met 0,3 fte.

Reden hiervoor is volgens het college de grotere impact van het verzet tegen de herindeling dan was voorzien. En dat leidt tot problemen bij het uitvoeren van taken op het gebied van jeugdzorg, Wmo, onderwijs, kunst en cultuur.

‘Verkeerde signaal’

Met de formatie-uitbreiding geef je als politiek bestuur volstrekt het verkeerde signaal af, vindt SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. “Als de zorg en de jeugdzorg te lijden hebben onder de keuzes die dit college maakt, dan is dat zeer verontrustend. We kunnen hiermee constateren dat dit college tot nu toe de verkeerde prioriteiten stelt en haar taken heeft onderschat. Hier zou je je als college voor moeten schamen. Daarentegen vraagt dit college ongegeneerd voor een beloning in de vorm van meer uren. Om de Landgraafse inwoners daar vervolgens financieel ook nog voor te laten opdraaien.”

Groen Links

Groen Links vraagt zich bij monde van fractievoorzitter Thomas Boijmans af “hoe het college het presteert om voor zichzelf een loonsverhoging te vragen terwijl de belangen van de organisatie gewoon genegeerd worden. Daarnaast wordt de gemeenschap op geen enkele wijze meegenomen, mocht de fusie wel door gaan. Wij zouden eerst willen dat het college inzichtelijk maakt dat bij andere portefeuilles geen enkele ruimte zit, iets wat wij ernstig betwijfelen.”

Rekening jaarlijks € 30.000,- bij inwoners van Landgraaf

PvdA-fractievoorzitter Robin Reichrath: “We tonen begrip voor het feit dat de formatieomvang voor wethouder Ringens wellicht te beperkt is, maar dit had opgelost kunnen worden door de portefeuilleverdeling in het college te herschikken. Ook hadden andere wethouders – net zoals dat in het verleden gebeurd is – uren kunnen afstaan aan wethouder Ringens. In plaats daarvan legt dit college de rekening à jaarlijks 30.000 euro bij de inwoners van Landgraaf. Dat vinden we onbegrijpelijk.”

Brutaal

“Er wordt al heel veel geld (500.000 euro) uitgegeven voor de uitvoering van de motie “regie in eigen hand”. Dit voorstel daar bovenop is simpelweg brutaal. De burger wordt steeds meer op kosten gejaagd,” aldus Lenie Haarbosch van de gelijknamige fractie.

‘Verzet is geen middel, maar enkel een doel op zich’

VVD-woordvoerder Björn Lambie reageert met gemengde gevoelens op het voorstel: “Enerzijds ben ik totaal niet verbaasd over dit voorstel omdat bij het aantreden van dit college al duidelijk was dat volledig werd gefocust op het verzet tegen herindeling. Hieraan wordt het merendeel van tijd en energie en daarmee gemeenschapsgeld besteed. Anderzijds toch verwonderd over de ongegeneerde wijze waarop één wethouder nu wordt gebruikt om het verzetsfeestje van deze coalitie extra te financieren. Hiermee wordt het beeld dat de VVD bij aantreden van deze coalitie had, bevestigd. Het verzet is geen middel, maar enkel een doel op zich. Onrealistisch en zeer zeker niet in het belang van de gemeente Landgraaf en haar inwoners.”