College Landgraaf niet naar informatiebijeenkomsten herindeling

Foto: Landgraaf.nieuws.nl

De Provincie Limburg houdt deze week in Heerlen en in Landgraaf informatieavonden over het ontwerp tot gedwongen herindeling van Heerlen en Landgraaf. Dat is een voorstel van Gedeputeerde Staten waar Provinciale Staten (de ‘gemeenteraad van de provincie’) nog over moeten besluiten.

Informatieavonden

Iedereen zal inmiddels wel weten dat het Landgraafs college van burgemeester en wethouders en het overgrote deel van de gemeenteraad tegen zo’n gedwongen herindeling is. Om die reden zullen de Landgraafse wethouders ook geen gebruik maken van de uitnodiging bij deze avonden aanwezig te zijn. Meewerken aan zo’n avond betekent meewerken aan een herindelingsproces. Dat doen ze niet. Voor burgemeester Vlecken speelt een andere afweging. Als burgemeester heeft hij een onafhankelijke rol boven de partijen. Hij is ook burgemeester van alle inwoners, of je nu vóór- of tegenstander bent. Hij kiest er dan voor niet naar een bijeenkomst te gaan, die in het teken staat van gedwongen herindeling.

Inspraakbijeenkomsten

Over enkele weken staan er inspraakbijeenkomsten op de agenda. Op dinsdag 6 juni in Landgraaf en op donderdag 8 juni in Heerlen. Dat zijn de momenten waarop iedereen aan de leden van Provinciale Staten kan vertellen wat hij/zij vindt van een gedwongen herindeling. Die Statenleden beslissen een maand later, op donderdag 6 juli, over het plan tot gedwongen herindeling.
Het college van burgemeester en wethouders van Landgraaf bespreekt binnenkort de eventuele aanwezigheid bij die inspraakavonden.