Archeologisch onderzoek Slot Schaesberg

Foto: Stichting Landgoed Slot Schaesberg

Sinds afgelopen maandag 17 juli wordt er, in samenwerking met archeologisch adviesbureau RAAP, archeologisch onderzoek verricht naar de restanten van de oorspronkelijke poorttoren uit 1650 van Slot Schaesberg in Landgraaf.
Het doel van het onderzoek is om vast te stellen welke delen van de fundering nog intact zijn. Dat is tevens een voorbereiding op het ambachtelijk herbouwproces van de poorttoren, dat in het voorjaar van 2018 begint.

Onderzoeken

Uit het onderzoek moet blijken hoe de conditie van de funderingsresten en de paalfundering is. Ook zullen de oorspronkelijke maatvoeringen vastgesteld worden.
Na afloop van het archeologisch onderzoek verricht Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA) een bouwhistorisch onderzoek.
De restanten worden vervolgens nauwkeurig vastgelegd door middel van een 3D scan.

De resultaten van dit onderzoek zijn onder andere ter voorbereiding op het herbouwproces van de poorttoren. Die maakt onderdeel uit van de imposante 17e -eeuwse bouwhoeve die in 1968 is afgebroken.

Nieuwe informatie

Dit is een van de grotere archeologische onderzoeken bij Slot Schaesberg. De verwachting is dat er interessante nieuwe informatie beschikbaar komt, waardoor de concrete plannen voor de herbouw van de poorttoren al dit najaar verder uitgewerkt kunnen worden.

Bezoekers van Slot Schaesberg krijgen de gelegenheid om de opgraving van nabij te bekijken, of kunnen zelfs een handje meehelpen.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn om op vrijwillige basis mee te helpen met de opgraving, u kunt zich opgeven via het e-mailadres: [email protected]

Bron: Stichting Landgoed Slot Schaesberg