Gemeente Landgraaf stimuleert elektrisch autorijden

Foto: CCO Public Domain

Het aantal elektrische auto´s in Nederland stijgt hard. Dat is positief, want elektrisch rijden is beduidend duurzamer dan rijden op benzine of diesel.
Daarom plaatst de combinatie Nuon – Heijmans 2500 nieuwe laadpunten in de provincies Brabant en Limburg. Elektrisch rijden zorgt voor een schonere en stillere omgeving. Vandaar dat de gemeente Landgraaf dit wil stimuleren.

Laadpunt aanvragen?

Hebt u een elektrische auto, geen eigen terrein voor een laadpunt en is er geen laadpunt in de buurt? Dan kunt u een verzoek voor een nieuw openbaar laadpunt indienen op de website van Nuon via https://bit.ly/2BFyUIf. Om de openbare laadpunten te kunnen gebruiken hebt u een laadpas nodig. Ook die kunt u aanvragen via de website van Nuon (www.nuon.nl zoek op laadpas). Deze laadpas werkt op alle laadpunten en is gratis aan te vragen. Op de laadpunten van Nuon-Heijmans in Brabant en Limburg laadt u met deze laadpas voor € 0,23 per kilowattuur.

Wanneer kunt u een nieuw laadpunt aanvragen?

  • U woont of werkt in de gemeente Landgraaf;
  • Als u een volledig elektrische auto bezit of een Plug-in hybride met een maximum snelheid van tenminste 60 km/h en Europese typegoedkeuring;
  • U heeft niet de mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren;
  • Er is of komt geen openbaar oplaadpunt binnen 300 meter loopafstand.

Hoe werkt de aanvraag?

  • Stap 1: de aanvraag
    Vraag via de website een openbare laadpaal aan voor in uw buurt.
  • Stap 2: de beoordeling
    De combinatie Nuon – Heijmans beoordeelt of het mogelijk en/of nodig is om het oplaadnetwerk in uw buurt uit te breiden. Doorlooptijd: 2 werkdagen.
  • Stap 3: de locatiekeuze
    De combinatie Nuon – Heijmans gaat op zoek naar een goede locatie voor de laadpaal. Daarvoor wordt met de gemeente Landgraaf overlegd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de laadpaal en de aanwezigheid van leidingen. Men houdt rekening met de parkeerdruk in de omgeving en zorgt voor zo min mogelijk overlast voor de omwonenden. Doorlooptijd: 2 tot 4 weken.
  • Stap 4: het verkeersbesluit
    Na de definitieve locatiekeuze publiceert de gemeente het verkeersbesluit. Doorlooptijd: 2 tot 4 weken.
  • Stap 5: de bezwaarperiode
    Omwonenden hebben de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het verkeersbesluit. Dat kan tot 6 weken na de publicatiedatum.
  • Stap 6: de installatie
    Zijn er geen bezwaren, dan wordt de laadpaal geïnstalleerd. Doorlooptijd in Noord-Brabant en Limburg: binnen 2 weken. Na de installatie ontvangt u van Nuon een bericht.