Lezing “Langs de Via Belgica van Heerlen naar Rimburg”

Foto: Heemkundevereniging Landgraaf

Donderdag 18 mei schetst Sjef Born, lid van Heemkundevereniging Landgraaf en oud-medewerker van het Heerlense Thermenmuseum, een beeld van de aanleg en het verloop van de ‘Via Belgica’ en het leven langs deze weg tussen Coriovallum (Heerlen) en de Worm-overgang bij Rimburg.

Deze derde lezing uit de jaarcyclus 2017 vindt plaats vanaf 19.30 uur in de parochiezaal van Nieuwenhagerheide. De locatie is bereikbaar via het MFC ‘An de Voeegelsjtang’ op nummer 12 van de gelijknamige straat in Landgraaf, en is voor zowel leden als niet-leden gratis toegankelijk.

Via Belgica

Via Belgica is de eerst enkele jaren geleden bedachte naam voor de circa 400 kilometer lange Romeinse heerbaan, die in de eerste helft van de eerste eeuw na Christus werd aangelegd.
De weg liep van de Rijn bij Keulen naar de Kanaalkust ter hoogte van Boulogne-sur-Mer. In een latere periode van het Romeinse Rijk kreeg de weg aan de overzijde van Het Kanaal een voortzetting in Engeland van Dover naar Londen.
In Zuid-Limburg volgt het tracé van de Romeinse weg ongeveer de lijn Maastricht-Heerlen-Rimburg over een afstand van circa 40 kilometer.

Villa rustica

Tijdens de lezing zal Sjef Born niet alleen ingaan op de aanleg en de loop van de Via Belgica, maar ook op wat men langs de weg aantrof. Hoe zag zo’n villa rustica er uit? Wat kunnen we vertellen bij de vondst van een grafsteen? Het badhuis? Of de pottenbakkersindustrie in Coriovallum (Heerlen).

Van de Valkenburgerweg in Heerlen naar de Worm bij Rimburg

Kortom, u ‘loopt’ tijdens deze presentatie van de Valkenburgerweg in Heerlen naar het gebied aan beide zijden van de Worm bij Rimburg. Er wordt halt gehouden op een aantal plaatsen waar belangrijke Romeinse vondsten gedaan zijn. Op die manier schetst Sjef Born een aardig beeld van de aanleg van de weg en het leven langs deze weg in de Romeinse tijd.